ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός υπουργός Άμυνας για τις ρωσικές υποκλοπές: «Στόχος είναι η πρόκληση διαιρέσεων»

Γερμανός υπουργός Άμυνας για τις ρωσικές υποκλοπές: «Στόχος είναι η πρόκληση διαιρέσεων»
Στην Μπουντεσταγκ το θέμα των ρωσικών υποκλοπών (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Ebrahim Noroozi

Για «πόλεμο πληροφοριών» κατηγορεί την Ρωσία ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στην πρώτη του αντίδραση μετά την αποκάλυψη ότι συνομιλίες Γερμανών στρατιωτικών έπεσαν στα χέρια της Μόσχας, την ώρα που η αντιπολίτευση καλεί τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς να δώσει εξηγήσεις. 

«Στόχος είναι η πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας» πρόσθεσε.

Στα ηχητικά αποσπάσματα από μία συνάντηση Γερμανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων Κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δημόσια μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά. Αναφέρονται επίσης στην εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Οι συμμετέχοντες στην κλήση συζητούν την πιθανή παράδοση πυραύλων Κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος έχει δημόσια μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά.

Το BBC αποκάλυψε ακόμη πως συζητούν πώς οι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε σε κρυπτογραφημένο εσωτερικό δίκτυο του στρατού, αλλά στην πλατφόρμα WebEx, άρα δεν ήταν καθόλου ασφαλής η σύνδεση.

Κοινοβουλευτική έρευνα ζητά η αντιπολίτευση

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν την Κυριακή τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας.

«Οι αναφορές είναι ανησυχητικές με δύο διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ σε συνέντευξή του στο Spiegel. «Πρώτον, επειδή οι Ρώσοι προφανώς παρακολουθούσαν ευαίσθητες συζητήσεις για την ασφάλεια και επίσης επειδή ο καγκελάριος μπορεί να εξήγησε την άρνησή του να στείλει πυραύλους Taurus με έναν ψευδή ισχυρισμό».

«Ο καγκελάριος πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Μπούντεσταγκ», είπε. «Δεδομένων αυτών των γεγονότων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κοινοβουλευτική έρευνα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Σάλος από ηχογράφηση στρατιωτικών με θέμα την Ουκρανία - Έπεσε στα χέρια Ρώσων

Από την πλευρά του η ειδική επίτροπος του Κοινοβουλίου για τον στρατό, Έβα Χεγκλ από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτζ ζήτησε εν τω μεταξύ να βελτιωθεί η εκπαίδευση των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών σε θέματα ασφαλούς επικοινωνίας.

«Πρώτον, όλοι οι υπεύθυνοι σε όλα τα επίπεδα της Bundeswehr πρέπει να λάβουν αμέσως ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τις ασφαλείς επικοινωνίες», δήλωσε η στον όμιλο εφημερίδων Funke την Κυριακή (3/3). «Δεύτερον, πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερή δυνατότητα ασφαλούς και μυστικής μεταφοράς πληροφοριών και επικοινωνιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ