ΚΟΣΜΟΣ

«Μην αγγίζετε τα στήθη της Molly Malone» ζητάει το Δουβλίνο από τους τουρίστες

«Μην αγγίζετε τα στήθη της Molly Malone» ζητάει το Δουβλίνο από τους τουρίστες
Το άγαλμα της Molly Malone στο κέντρο του Δουβλίνου. AP Photo/Peter Morrison

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για την προστασία ενός δημοφιλούς αγάλματος στο κέντρο της πόλης από ζημιές, μετά από αναφορές για φθορά λόγω υπερβολικού… αγγίγματος.

Το χάλκινο άγαλμα της τοπικής λαϊκής ηρωίδας Molly Malone αποτελεί δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Οι επισκέπτες ποζάρουν για φωτογραφίες αγγίζοντας τα εκτεθειμένα στήθη της κοπέλας, μια συνήθεια που λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη. Ως αποτέλεσμα, μέρος του αγάλματος έχει φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.

Τώρα η Tilly Cripwell, μια φοιτήτρια και μουσικός του δρόμου που παίζει κοντά στο άγαλμα, ξεκίνησε μια εκστρατεία με την οποία ζητά να σταματήσει αυτή η «μισογυνιστική παράδοση», όπως λέει.

Η Cripwell δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Πολλοί άνθρωποι στριμώχνονται γύρω της, τη φιλούν στο μάγουλο, φιλούν τα στήθη της, όλα αυτά είναι ανάρμοστα. Πρόκειται για υποβιβασμό ενός εθνικού θησαυρού».

Η Molly Malone είναι μια φιγούρα της ιρλανδικής λαογραφίας, η πρωταγωνίστρια ενός τραγουδιού για ένα κορίτσι που πουλάει μύδια από ένα καρότσι στην «όμορφη πόλη του Δουβλίνου».

Ένα χάλκινο άγαλμα που την απεικονίζει να σπρώχνει το καρότσι της, φιλοτεχνημένο από την Ιρλανδή καλλιτέχνιδα Jeanne Rynhart, στήθηκε στην οδό Grafton το 1988 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα χίλια χρόνια της πόλης. Μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση έξω από το Γραφείο Τουρισμού του Δουβλίνου στην οδό Suffolk το 2014.

Θύμα βανδαλισμού

Δεν είναι η πρώτη φορά που το άγαλμα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Είχε βανδαλιστεί τρεις φορές το περασμένο φθινόπωρο, με αγνώστους να γράφουν στο ντεκολτέ της «Παρακαλώ όχι, ευχαριστώ» και «7 χρόνια γρουσουζιάς». Η τελευταία φράση αφορά την άγνωστης προέλευσης παράδοση ότι το άγγιγμα του στήθους του αγάλματος θα φέρει επτά χρόνια καλής τύχης.

Ο Ray Yeates, υπεύθυνος για τις τέχνες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου, δήλωσε σχετικά: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου έχει λάβει γνώση των αναφορών σχετικά με ανθρώπους που αγγίζουν το άγαλμα της Molly Malone. Δεν είναι προς όφελος οποιουδήποτε έργου τέχνης του είδους του να αγγίζεται, και αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά ή ζημιά. Η Molly Malone είναι μια σημαντική φιγούρα της λαογραφίας του Δουβλίνου και το άγαλμα αυτό και όλα τα δημόσια έργα τέχνης πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ