ΚΟΣΜΟΣ

Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες - «Κλειδώνει» το χρίσμα ο Τραμπ

Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες - «Κλειδώνει» το χρίσμα ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Σούπερ Τρίτη είναι η σημερινή (5/3) για τις ΗΠΑ καθώς οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων της χώρας, ψηφίζουν, ενώ άλλες τέσσερις ακολουθούν μόλις επτά ημέρες αργότερα.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να φέρει τελειωτικό χτύπημα στην εσωκομματική αντίπαλό του, Νίκι Χέιλι.

Η εκλογική μάχη έρχεται στον απόηχο της νίκης του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ανέτρεψε δικαστική απόφαση η οποία τον απέκλειε από τα ψηφοδέλτια στην Πολιτεία του Κολοράντο, λόγο του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά του στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, καθώς κανένας υποψήφιος δεν αμφισβητεί σοβαρά την προσπάθειά του να επιτύχει το χρίσμα για δεύτερη θητεία.

Τι θα γίνει στους Ρεμπουμπλικάνους

Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων κυριαρχεί μέχρι στιγμής ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κερδίσει κάθε διαγωνισμό μέχρι στιγμής, με εξαίρεση τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.

Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος να κερδίσει τις περισσότερες ή όλες τις πολιτείες που θα ψηφίσουν την «Σούπερ Τρίτη», συμπεριλαμβανομένων Τέξας και της Καλιφόρνιας όπου θα δώσουν ένα μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.

Εάν ο Τραμπ αποδώσει όπως αναμένεται στις 5 Μαρτίου, θα είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των αντιπροσώπων που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όταν τέσσερις επιπλέον πολιτείες ψηφίσουν μια εβδομάδα αργότερα, στις 12 Μαρτίου.

Το συνέδριο του κόμματος για την ανάδειξη των υποψηφίων στο Μιλγουόκι απέχει ακόμη τέσσερις ολόκληρους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ