ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμιστής του ISIS o δράστης του Άνσμπαχ, λένε οι τζιχαντιστές

Πολεμιστής του ISIS o δράστης του Άνσμπαχ, λένε οι τζιχαντιστές
Καρέ από βίντεο του ιρακινού στρατού την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά κομβόι του ISIS, που εγκατέλειπε μία μέρα πριν τη Φαλούτζα (Falluja) Iraqi Military/Handout via REUTERS

Ο Σύρος που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος την Κυριακή στο Άνσμπαχ είχε μακρά πορεία τζιχαντιστικής δράσης, έγραψε το επίσημο εβδομαδιαίο περιοδικό της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Al Nabaa, ο άνδρας είχε καταγωγή από το Χαλέπι στη βόρεια Συρία και είχε ενταχθεί από «πολύ νωρίς» σε τζιχαντιστικές οργανώσεις. Αρχικά, και για διάστημα πολλών μηνών, πολέμησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ –οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2006 από την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και από άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Κατόπιν, επέστρεψε στη Συρία όπου κράτησε χαμηλούς τόνους, προκειμένου να μην βρεθεί στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad).

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011, συγκρότησε –σύμφωνα με το περιοδικό των τζιχαντιστών– έναν ένοπλο πυρήνα μαζί με φίλους του. Μαζί διέπρατταν επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ πολέμησε στο πλευρό πολλών οργανώσεων ανταρτών προτού ενταχθεί στις τάξεις του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Τραυματίστηκε στο Χαλέπι και εγκατέλειψε την χώρα για να νοσηλευτεί στην Ευρώπη.

Το περιοδικό των τζιχαντιστών προσθέτει ότι ο άνδρας παρακολουθούσε από το εξωτερικό στενά τη δράση του ISIS, που εν τω μεταξύ είχε περάσει στη Συρία, κερδίζοντας φήμη και πολεμιστές. Στις 29 Ιουνίου 2014, η οργάνωση θα αυτανακηρυχθεί σε Ισλαμικό Κράτος. Οι σουνίτες τζιχαντιστές είχαν φτάσει στη μέγιστη ισχύ τους με την κατάληψη της Μοσούλης λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Μετά το κάλεσμα του ηγέτη της οργάνωσης Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al-Baghdadi) για πόλεμο κατά των «σταυροφόρων» στις δικές τους χώρες, ο Σύρος θα ξεκινήσει να σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια μια μεγάλης κλίμακας στη Γερμανία, όπως αποκαλύπτει το Al Nabaa. Το περιοδικό των τζιχαντιστών διευκρινίζει ότι, προτού διαπράξει την επίθεσή του, ο άνδρας κατέγραψε σε βίντεο τι επρόκειτο να κάνει, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν ψυχικά διαταραγμένος.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δράστης της επίθεσης στο Άνσμπαχ ήταν ο 27χρονoς Σύρος Μοχάμαντ Νταλίλ (Mohammad Daleel), του οποίου το αίτημα χορήγησης ασύλου είχε απορριφθεί. Είχε, επιπλέον, νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Με βάση τις χρονολογίες που έχουν αναφερθεί, ο Νταλίλ ήταν 14 χρονών όταν ξεκίνησε η εισβολή στο Ιράκ (2003), 15 χρονών όταν δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες από τα βασανιστήρια κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ (2004), 17 χρονών όταν η τζιχαντιστική οργάνωση του νεκρού αρχιτρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκαουί (Abu Musab al-Zarqawi) επανιδρύθηκε ως Αλ Κάιντ στο Ιράκ για να αποτελέσει τον προπομπό του ISIS (2006), 18 χρονών όταν ξέσπασε η μεγάλη επισιτιστική κρίση στη Συρία (2007-2008), 21 χρονών όταν την αρχηγία της οργάνωσης ανέλαβε ο 39χρονος τότε Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι (2010), 22 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία (2011) και 23 όταν ο ISIS εισήλθε στον συριακό εμφύλιο, αποκτώντας απήχηση και επιρροή εις βάρος των υπόλοιπων τζιχαντιστικών οργανώσεων (2012). Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, ανατινάχθηκε σε απόσταση αναπνοής από συναυλιακό χώρο στη Γερμανία, χώρα στην οποία ζούσε τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ