ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκαλούν ανησυχία οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκαλούν ανησυχία οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
REUTERS/Kenan Gurbuz

Προβληματισμό αναφορικά με το μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να εντοπίσει όσους βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτό. Όμως η κράτηση πολλών δημοσιογράφων, προκαλεί ανησυχία και αποθαρρύνει το δημόσιο διάλογο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, John Kirdy και πρόσθεσε:

Το βλέπουμε ως μία προβληματική τάση στην Τουρκία όπου οι επίσημοι φορείς επιβολής νόμου και η δικαιοσύνη χρησιμοποιούνται ώστε να αποθαρρύνουν τη νόμιμη πολιτική συζήτηση.

15.000 συλλήψεις στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και περίπου 10.000 στρατιώτες, έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματοςτης 15ης Ιουλίου, όπως δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Efkan Ala.

Συνολικά 8.113 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, 8.651 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δηλαδή περίπου το 1,5% του στρατού.

Σε ανακοίνωση του στρατού, που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αναφέρεται ότι οι στρατιώτες ανήκουν σε "τρομοκρατικό" δίκτυο του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιερωμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ