ΚΟΣΜΟΣ

Λέκκας: Πιθανός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Λέκκας: Πιθανός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Σωστικά συνεργεία μετά από σεισμική δόνηση στην Τουρκία

(AP Photo/Emrah Gurel)

Πολύ πιθανό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρεί έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη θεωρεί Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Η ανησυχία δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Δαρδανέλια και θεωρήθηκε ως ένα δείγμα ενεργοποίησης ενός ρήγματος από το οποίο οι σεισμολόγοι αναμένουν μεγάλη δόνηση. Αυτήν τη μεγάλη δόνηση οι επιστήμονες την ανέμεναν ως το 2020 και το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε σημαίνει ότι συσσωρεύονται οι τάσεις, που κάνουν πιθανό έναν σεισμό το μέγεθος του οποίου θα υπερβαίνει τα 7 Ρίχτερ

Όπως σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας «υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε για τη δραστηριότητα του ρήγματος της Ανατολίας: «Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν. Μέσα σε μια 5ετια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ