ΚΟΣΜΟΣ

Ακροδεξιός θαυμαστής του Χίτλερ ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

Ακροδεξιός θαυμαστής του Χίτλερ ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

Ο δράστης της επίθεσης σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα, ήταν ρατσιστής και ακροδεξιός εξτρεμιστής που θεωρούσε ότι είναι τιμή του που είχε την ίδια μέρα γενέθλια με τον Χίτλερ.

Ο Άλι Ντέιβιντ Σονμπόλι, 18 ετών, γεννημένος στο Μόναχο από Ιρανούς γονείς δήλωνε στους φίλους του ότι ήταν περήφανος που ήταν «Άρειος», ισχυριζόμενος ότι το Ιράν είναι η χώρα από όπου προέρχονται οι Άριοι ενώ επανειλημμένα είχε εκφράσει το μίσος του κατά των Τούρκων και των Αράβων.

Οι αρχές ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Σονμπόλι να στόχευσε εσκεμμένα ξένους μετανάστες ενώ καταλήγουν πως είχε «στήσει παγίδα» σε νέους ανθρώπους μέσω σελίδας στο Facebook, καλώντας τους στο συγκεκριμένο κατάστημα McDonald’s με αντάλλαγμα δωρεάν φαγητό.

Ο Σονμπόλι καυχιόταν ότι έχει την ίδια ημέρα γενέθλια με τον Αδόλφο Χίτλερ, στις 20 Απριλίου, λέγοντας ότι το γεγονός αυτό τον «χρίζει ιππότη», σύμφωνα με καταθέσεις οικείων του στην αστυνομία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γερμανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σήμερα.

Η εν λόγω συνέντευξη συνήθως πραγματοποιείται τον Αύγουστο, ωστόσο η διεξαγωγή της επισπεύτηκε λόγω των γεγονότων. Την περασμένη χρονιά, το κυρίαρχο θέμα ήταν το προσφυγικό με την Μέρκελ να διατυπώνει την περίφημη φράση, «Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ