ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Επικρίσεις της Γερμανίας στον Πάπα Φραγκίσκο για τις δηλώσεις του για την Ουκρανία

Βερολίνο: Επικρίσεις της Γερμανίας στον Πάπα Φραγκίσκο για τις δηλώσεις του για την Ουκρανία

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ 

AP

Την έντονη αντίδραση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις - εκκλήσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την Ουκρανία, από την οποία ο Ποντίφικας ζήτησε να υψώσει λευκή σημαία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Η Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πάπα για την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ουκρανία ανέφερε ότι «δεν καταλαβαίνει» τη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάπας προκάλεσε αυτό το σαββατοκύριακο το θυμό ουκρανών αξιωματούχων αφού δήλωσε σε συνέντευξη του στην ελβετική τηλεόραση πως έπρεπε «να έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευθούν», δύο χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τη Μόσχα.

«Δεν καταλαβαίνω», δήλωσε η Μπέρμποκ χθες, Κυριακή, το βράδυ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Πιστεύω πως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά παρά μόνο όταν τα δεις ο ίδιος», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία έχει μεταβεί επανειλημμένα στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της με παιδιά της Ουκρανίας που πλήττονται από τον πόλεμο, λέει πως αναρωτήθηκε: «Πού είναι ο πάπας; Ο πάπας οφείλει να είναι εν γνώσει αυτών των πραγμάτων».

Η Μπέρμποκ δήλωσε πως, αν η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της «δεν επιδείξουν δύναμη τώρα, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

«Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουκρανία απάντησε χθες, Κυριακή, στον πάπα Φραγκίσκο, με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να δηλώνει πως η χώρα του δεν θα παραδοθεί «ποτέ».

Οι Ουκρανοί όλων των θρησκευμάτων υπερασπίζονται τη χώρα τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τόνισε από την πλευρά του χθες, στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι, όλοι... Μας υποστηρίζουν με προσευχή, συζήτηση και πράξεις».

«Εκεί θα όφειλε να βρίσκεται η Εκκλησία, μαζί με το λαό. Και όχι σε απόσταση 2.500 χιλιομέτρων, με μια εικονική μεσολάβηση ανάμεσα σε κάποιον που θέλει να ζήσει και σε κάποιουν που θέλει να σε καταστρέψει», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ