ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύ πλήγμα το κλείσιμο ΜΜΕ στην Τουρκία λένε ακτιβιστές

Βαρύ πλήγμα το κλείσιμο ΜΜΕ στην Τουρκία λένε ακτιβιστές
REUTERS/Umit Bektas

Βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου είναι το κλείσιμο που επέβαλε η Τουρκική κυβέρνηση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισημαίνουν οι δύο εκπρόσωποι για την ελευθερία του Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι των δύο Οργανισμών ζήτησαν επιπλέον από τις τουρκικές αρχές να «επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν επισήμαναν ότι «οι ταυτόχρονες συλλήψεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων και το κλείσιμο οργανισμών έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων συνιστούν ένα βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου και στην αρχή της κυβερνητικής ευθύνης».

Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρμόδια για την ελευθερία του τύπου «ζητούν επειγόντως από τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις και να επιβεβαιώσουν (ότι τηρούν) τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου».

«Ο γενικευμένος και σφοδρός χαρακτήρας αυτών των μέτρων, από τα οποία απουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας ορθής διαδικασίας, είναι σοκαριστικός και πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας» κατήγγειλε ο Κέι.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές διέταξαν το βράδυ της Τετάρτης, το κλείσιμο 3 ειδησεογραφικών πρακτορείων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών δικτύων, 45 εφημερίδων, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ