ΚΟΣΜΟΣ

Ο ISIS δημοσίευσε βίντεο με τον δεύτερο δράστη στη Νορμανδία

Ο ISIS δημοσίευσε βίντεο με τον δεύτερο δράστη στη Νορμανδία
Καρέ από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο των τζιχαντιστών, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 Twitter

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία στη Νορμανδία, Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν (Abdel Malik Nabil Petitjean).

Στο βίντεο ο Πετιζάν καλεί τους μουσουλμάνους να «ξυπνήσουν», να επιτεθούν εναντίον δυτικών στόχων και να πλήξουν τους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος προτρέπει τους μουσουλμάνους να επιτεθούν στους υπηκόους των δυτικών χωρών με μαχαίρια και να διαπράξουν μαζικές επιθέσεις: «Αδερφοί μου, βγείτε στους δρόμους με μαχαίρια, με οτιδήποτε χρειάζεται, επιτεθείτε τους, σκοτώστε τους μαζικά».

Απευθύνεται, επίσης, στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς (Manuel Valls).

«Οι καιροί έχουν αλλάξει. Θα υποφέρετε αυτά που υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας. Θα καταστρέψουμε τη χώρα σας», λέει ο άντρας που το Amaq ισχυρίζεται είναι ο Πετιζάν.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τη γνησιότητα του βίντεο.

Μέσω του πρακτορείου Amaq, το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη επιθέσεων, όπως το μακελειό στη Φλόριντα, έχοντας αναλάβει το βάρος της προπαγάνδας των τζιχαντιστών σε μία συγκυρία όπου υποχωρούν στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους έχει ως συνέπεια πολλοί Ευρωπαίοι μαχητές του να επιστρέφουν στις εστίες τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων στην καρδιά της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ