ΚΟΣΜΟΣ

Polio Paul: «Έφυγε» ο άνθρωπος που έζησε 70 χρόνια με σιδερένιο πνεύμονα

Polio Paul: «Έφυγε» ο άνθρωπος που έζησε 70 χρόνια με σιδερένιο πνεύμονα

Ο Πολ Αλεξάντερ, γνωστός ως Polio Paul, έζησε μέχρι τα 78 του με σιδερένιο πνεύμονα

Screenshot από βίντεο του CNNi

Aψήφησε κάθε προγνωστικό, κατέρριψε κάθε ιατρική διάγνωση που τον είχε «ξεγράψει» ήδη από τα έξι του χρόνια και και όχι μόνο έζησε μέχρι τα 78 αλλά σπούδασε, έγινε δικηγόρος, ασχολήθηκε με την συγγραφή και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, ασθενείς και υγιείς, με την αγάπη του και το πείσμα του για ζωή.

Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν ο Πολ Αλεξάντερ, γνωστός ως Polio Paul, λόγω της πολιομυελίτιδας που τον «βρήκε» όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί,άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Ντάλας του Τέξας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, o θάνατός του ανακοινώθηκε από τον αδελφό του, Φίλιπ Αλεξάντερ, στη σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για το κόστος της υγειονομικής του περίθαλψης.

«Είναι απίστευτο να διαβάζεις όλα αυτά τα σχόλια, να συνειδητοποιείς πως τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπνεύστηκαν από τον Πολ. Είμαι τόσο ευγνώμων», έγραφε ο Φίλιπ στη σελίδα του GoFundMe.

Μόλις πέρυσι τον Μάρτιο ο Polio Paul έσπασε το ρεκόρ Γκίνες ως ο μακροβιότερος επιζών ασθενής με σιδερένιο πνεύμονα στον κόσμο.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρη. Εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από τρεις εβδομάδες λόγω μόλυνσης από Covid-19, αλλά δεν ήταν πλέον θετικός αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Φίλιπ.

«Πολ, θα μας λείψεις, αλλά θα σε θυμόμαστε πάντα. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου μαζί μας», ανέφερε στη σελίδα ο Κρίστοφερ Ούλμερ, διοργανωτής του εράνου GoFundMe.

Πίσω στο 1952

Ο Πολ Αλεξάντερ προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα το καλοκαίρι του 1952, σε ηλικία μόλις 6 ετών. Ήταν η εποχή που φούντωνε η επιδημία, καθώς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν πάνω από 21.000 κρούσματα παραλυτικής πολιομυελίτιδας εκείνη τη χρονιά.

Η ασθένεια άφησε τον Πολ παράλυτο από το λαιμό και κάτω και ανίκανο να αναπνεύσει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Όπως ο ίδιος έγραψε πολύ αργότερα στην αυτοβιογραφία του, οι γιατροί πρότειναν να τον συνδέσουν με έναν «σιδερένιο πνεύμονα», να μπει δηλαδή μέσα σε έναν μεγάλο μεταλλικό κύλινδρο που μεταβάλλει την πίεση του αέρα και διεγείρει την αναπνοή.

«Οι γιατροί μας είπαν ότι ο Πολ δεν θα επιβιώσει», θυμάται η Ντόρις Αλεξάντερ, μητέρα του Πολ, στην αυτοβιογραφία του. «Υπήρξαν φορές που το ηλεκτρικό ρεύμα κοβόταν και έπρεπε να γίνεται χειροκίνητα η μηχανική λειτουργία του πνεύμονα. Οι γείτονές μας έτρεχαν και μας βοηθούσαν…».

Ο Πολ όμως άντεξε. Με τη βοήθεια των δικών του και σε πείσμα όλων των άλλων, γκρέμισε κάθε περιορισμό. Έμαθε τεχνικές αναπνοής που του επέτρεπαν να εγκαταλείπει τον σιδερένιο πνεύμονα, έστω για λίγες ώρες κάθε φορά. Μεγάλωσε, αποφοίτησε από το κολέγιο, πήρε πτυχίο νομικής και συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στα δικαστήρια για 30 χρόνια.

Λίγες ανάσες για ένα σκυλάκι

Αργότερα έγραψε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Three Minutes for a Dog: My Life in an Iron Lung» (Τρία λεπτά για ένα σκύλο: Η ζωή μου σε έναν σιδερένιο πνεύμονα), με τον πρωτότυπο τίτλο να έχει ευθεία αναφορά στον αγώνα της ζωής του: Πάλεψε ένα ολόκληρο χρόνο για να μάθει να αναπνέει μόνος του για τουλάχιστον τρία λεπτά γιατί οι γονείς του του είχαν τάξει να του πάρουν σκύλο, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Polio-Paul

Ο Πολ Αλεξάντερ, γνωστός ως Polio Paul, που έζησε μέχρι τα 78 του με σιδερένιο πνεύμονα, δείχνει στην κάμερα του CNNi πώς έγραψε την αυτοβιογραφία του

Screenshot από βίντεο του CNNi

Σήμερα, η πολιομυελίτιδα θεωρείται παρελθόν χάρη στα εμβόλια που αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και ο Πολ, θερμός υποστηρικτής του του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας δεν έχανε ευκαιρία να το δημοσιοποιεί, όπως στο πρώτο του βίντεο στο TikTok:«Είναι εκατομμύρια τα παιδιά που δεν προστατεύονται από την πολιομυελίτιδα. Πρέπει να προστατευτούν, πριν υπάρξει άλλη επιδημία».

Στο λογαριασμό «Polio Paul» στο TikTok, περιέγραφε τα επιτεύγματα της ζωής του και απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή σε σιδερένιο πνεύμονα, από τα πολύ απλά και χρηστικά όπως «Πώς πας στην τουαλέτα;» μέχρι τα υπαρξιακά τύπου «Πώς παραμένεις τόσο θετικός;».

Τη μέρα που πέθανε, είχε 300.000 followers και περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια likes.

«Η ζωή μου είναι απίστευτη!»

Όπως είχε δηλώσει στο CNNi το 2022 έγραφε ήδη ένα δεύτερο βιβλίο ενώ έκανε επίδειξη της ιδιαίτερης διαδικασίας συγγραφής: Χρησιμοποιούσε ένα στυλό συνδεδεμένο με ένα πλαστικό ραβδί που κρατούσε στο στόμα του για να χτυπάει τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο.

«Έχω μεγάλα όνειρα. Δεν πρόκειται να δεχτώ από κανέναν περιορισμούς», είπε πει σε εκείνη τη συνέντευξη, τονίζοντας: «Η ζωή μου είναι απίστευτη!». Και ήταν όντως απίστευτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ