ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚ: «Να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

ΕΚ: «Να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Έκκληση να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης για την ασφαλή και απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, το Ε.Κ. σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 372 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 120 αποχές καλεί το Ισραήλ για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα, αλλά και για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Θα πρέπει να δοθεί άμεσα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση σε όλους τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και να τους παράσχει ιατρική περίθαλψη, τονίζουν σε κάλεσμα τους.

Ικανοποίηση για τους θαλάσσιους διαδρόμους - Προτεραιότητα στις χερσαίες παραδόσεις

Το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τους θαλάσσιους διαδρόμους βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις χερσαίες παραδόσεις.

Με την εξάπλωση ασθενειών και τους επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, να συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για τους Παλαιστινίους, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης Ράφα, Κέρεμ Σάλομ, Κάρμι και Ερέζ. Αναγνωρίζουν επίσης τον απαραίτητο ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή.

Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών.

Καταδικάζουν επίσης σθεναρά τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά αμάχων που ζητούν βοήθεια, ανθρωπιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων.

Αποδοκιμάζουν, επίσης, τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στους αμάχους στη Γάζα, ιδιαίτερα στα παιδιά, καλούν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις και απαιτούν ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ