ΚΟΣΜΟΣ

Ο αμερικανικός κλοιός οδηγεί σε ασφυξία τον Νετανιάχου

Ο αμερικανικός κλοιός οδηγεί σε ασφυξία τον Νετανιάχου
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζι Μπάιντεν σε προεκλογική ομιλία στην Ατλάντα στις 9 Μαρτίου 2024. AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Μετά τον Τζο Μπάιντεν, τον Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία έβαλε ανοιχτά τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στο στόχαστρο των ευθυνών.

Ο Τζο Μπάιντεν μετά την ομιλία του στο σώμα του Κογκρέσου είχε «πιαστεί» σε ανοιχτό μικρόφωνο να λέει πως ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχουν μία συνομιλία «χωρίς επιστροφή». Ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με το πολύ βαρύ φορτίο της γεφύρωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν που τις τελευταίες 90 ημέρες έχει βρεθεί στο Ισραήλ περισσότερες φορές από όσες έχει μπει στο Οβάλ γραφείο ξεκαθάρισε με τη σειρά του πως η επιχείρηση στη Ράφα είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ και πως μία τέτοια κίνηση θα έχει ασύμμετρη αντιμετώπιση από τον Λευκό Οίκο.

Εχθές ήταν η σειρά του πολύπειρου επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία να πάει την κλιμάκωση των αμερικανικών «επιθέσεων» κατά της Κυβέρνησης του Ισραήλ σε νέο ιστορικό χαμηλό. Ο Σούμερ υπογράμμισε πως ίσως να έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να αλλάξει Κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση εάν μιλούσαμε για «ήρεμους» καιρούς θα αποτελούσε μία ξεκάθαρη παραβίαση και μία ακραία παρεμβολή των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα μίας τρίτης χώρας. Η τοποθέτηση Σούμερ μπορεί να έφερε αντιδράσεις από τους ακραίους εταίρους του Νετανιάχου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά η κοινωνία στο Ισραήλ δεν πείθεται και κυρίως φαίνεται να συμφωνεί με τον κορυφαίο αμερικανό Συγκλητικό…

Στα «σχοινιά» ο Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ από την στιγμή που αποφασίστηκε από το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου πως η κρίση θα πρέπει να λήξει άμεσα έχουν βάλει κυριολεκτικά στο «φουλ» τις μηχανές. Από κάθε μέτωπο η Ουάσιγκτον χτυπά χωρίς σταματημό τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ βάζοντας τον ίδιο στα σχοινιά και την κοινωνία που σθεναρά εδώ και πολλούς μήνες διαδηλώνει εναντίον του σε πρώτο πλάνο.

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα πως ο «Μπίμπι» δεν είχε ενημερωθεί για τα όσα θα ακολουθούσαν και κυρίως πως δεν είχε απόλυτη γνώση για τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ. Κανένας επίσης παγκοσμίως δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Το Τελ Αβίβ θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς εντός της Γάζας για μία σειρά από λόγους αλλά κυρίως για αυτόν που προτάσσουν, ίσως και για να κρυφτούν πίσω του, οι Αμερικανοί. Η ανθρωπιστική κρίση εντός του θύλακα είναι πρωτόγνωρη και κανένας δεν πρέπει να πει πως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στη ζώνη όπου κανένας από τους 1,6 εκατομμύρια αμάχους δεν έχει πρόσβαση σε νερό και φαγητό και εκεί όπου περισσότερα από 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από ασιτία…

Για προεκλογικούς σκοπούς

Ο Νετανιάχου στριμωγμένος στα σχοινιά θα ήταν σε μία διαφορετική συγκυρία άκρως επικίνδυνος. Σήμερα μοιάζει για λόγους που δεν είναι «ευανάγνωστοι» να εμμένει πως θα επιχειρήσει στη Ράφα ξεριζώνοντας και πάλι σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε «θύλακες ασφαλείας»… Αυτοί οι θύλακες είναι βέβαιο πως θα βρίσκονται εντός της Λωρίδας η οποία σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% έχει ισοπεδωθεί. Αμερικανός αναλυτής υπογράμμιζε σε τοποθέτησή του στο CNNi το βράδυ της Πέμπτης πως η εικόνα που έχει για την Γάζα είναι πιο αποκαρδιωτική από αυτή που είχε για την διαλυμμένη από τους πολύμηνους ρωσικούς βομβαρδισμούς Μαριούπολη στην Ουκρανία.

Σήμερα ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει ξεδιπλώσει όλα του τα χαρτιά στον μέχρι πρότινος στενότερο σύμμαχό του. Φαίνεται σαν να έχει ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια το Νετανιάχου για τα όσα θα κάνει και κυρίως πως έχει τη στάση ανθρώπου που πλέον δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στα όσα έχει δεσμευθεί. Είναι βέβαιο πως ο Μπάιντεν πασχίζει περισσότερο σήμερα για το προεκλογικό του προφίλ αλλά αυτό ποτέ δεν ενόχλησε τον πλανήτη από το να ωφεληθεί εάν η αμερικανική επιλογή είναι προς τη σωστή και δίκαιη κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ