ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρες φορούν χιτζάμπ σε μια «καμπάνια» για το δικαίωμα των γυναικών να τις… βγάλουν

Άνδρες φορούν χιτζάμπ σε μια «καμπάνια» για το δικαίωμα των γυναικών να τις… βγάλουν
Το δικαίωμα των γυναικών να μην φορούν χιτζάμπ, κατανοούν πλέον και οι άνδρες στο Ιράν και συμμετέχουν σε μια ιδιόμορφη καμπάνια (φωτογραφία αρχείου) EPA/ ALAA BADARNEH

Μπορεί η εικόνα των γυναικών με χιτζάμπ να είναι όχι απλά συνηθισμένη, αλλά επιβεβλημένη στο Ιράν, όμως στη θέα ανδρών με καλυμμένο το κεφάλι η έκπληξη είναι μεγάλη.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και αυξάνονται οι άνδρες που φωτογραφίζονται φορώντας χιτζάμπ, σε μια προσπάθεια να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες της χώρας, που αναγκάζονται να έχουν πάντα καλυμμένο το κεφάλι στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Οι Ιρανές, είναι υποχρεωμένες να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους, όταν κυκλοφορούν στο δρόμο ή βρίσκονται σε δημόσιες εκδηλώσεις, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά. Μάλιστα αν δεν συμμορφώνονται, το «Τμήμα Ηθών» φροντίζει να επιβάλει πρόστιμα, ακόμη και ποινή φυλάκισης, σε όσες είτε κυκλοφορούν με το κεφάλι ακάλυπτο, είτε δεν φορούν σωστά τη χιτζάμπ τους, αφήνοντας για παράδειγμα τα μαλλιά τους να φαίνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μέχρι και καμπάνιες στις οποίες οι γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ παρουσιάζονται ως άτιμες, κακομαθημένες και «βρώμικες», ενώ υποστηρίζεται ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες που έχουν ακάλυπτο το κεφάλι θέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο να γίνουν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης από άνδρες.

Όμως τελευταία οι γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους και υψώνουν τις φωνές τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ότι αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ, ενώ έπειτα από την προτροπή μιας Ιρανής δημοσιογράφου που ζει στη Νέα Υόρκη, και οι άνδρες συντάσσονται στον αγώνα για το δικαίωμα των γυναικών να κυκλοφορούν με το κεφάλι «γυμνό».

Η Masih Alinejad, απηύθυνε κάλεσμα στους Ιρανούς να δηλώσουν τη στήριξή τους στις γυναίκες της χώρας και σιγά σιγά οι φωτογραφίες ανδρών με χιτζάμπ άρχισαν να κατακλύζουν τα social media στο hashtag #meninjihab.

Όμως αποκάλυψε μιλώντας στον Independent η νεαρή δημοσιογράφος, από τις 22 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε την «καμπάνια» της, έχει λάβει περισσότερες από 30 φωτογραφίες ανδρών που φορούν χιτζάμπ. «Η εικόνα των γυναικών με χιτζάμπ, από την παιδική ακόμα ηλικία, είναι τόσο συνηθισμένη στο Ιράν που θεωρείται φυσιολογική και αυτονόητη. Όμως όλο και περισσότερες γυναίκες πια θεωρούν την επιβολή του χιτζάμπ ως προσβολή της αξιοπρέπειάς τους», λέει η νεαρή δημοσιογράφος.

https://www.instagram.com/p/p

Ένας άνδρας μάλιστα δεν αρκέστηκε στο να δημοσιεύσει μια φωτογραφία του με χιτζάμπ, αλλά περιέγραψε και την εμπειρία του να κυκλοφορείς με καλυμμένο το κεφάλι: «Είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορείς έτσι έξω, κάνει απίστευτη ζέστη, είναι απερίγραπτο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ