ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα - Πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Κατάρ: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα - Πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Αεροφωτογραφία από την κατεστραμμένη Γάζα

AP Photo/Leo Correa

Στη Ντόχα του Κατάρ στρέφονται για μία ακόμη φορά τα βλέμματα καθώς παρουσία του  επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ επαναλαμβάνονται την Κυριακή (17/3) οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στο χάσμα που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Μοσάντ αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στις συνομιλίες. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Ωστόσο η πολεμική μηχανή του Ισραήλ δεν σταματά παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία.

«Ισραηλινοί πύραυλοι» έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκη όπλων και πυρομαχικών του συριακού στρατού που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στην οροσειρά Καλαμούν, βορειοανατολικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλη εγκατάσταση τάγματος του πεζικού στην ίδια περιοχή έγινε επίσης στόχος, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Έκανε λόγο για πυρκαγιά σε μια από τις δυο εγκαταστάσεις.

«Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση (...) με στόχο αριθμό σημείων στη νότια περιφέρεια», μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του στον στρατό, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς έγινε.

Στις αρχές Μαρτίου, ισραηλινός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και άλλοι δύο άνθρωποι στην Μπανιάς, στις συριακές ακτές στη Μεσόγειο.

Και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Ενα δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο για άμεση αναχώρηση από την Κύπρο με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας, μετά την άφιξη 200 τόνων επισιτιστικής βοήθειας με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές.

Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής MKO Central Kitchen.

Η αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προορίζεται κυρίως για τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Η διεθνής κοινότητα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την χερσαία τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ