ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ρωσία: Νικητής ο Πούτιν με ποσοστό 87,97% σύμφωνα με το exit poll

Εκλογές Ρωσία: Νικητής ο Πούτιν με ποσοστό 87,97% σύμφωνα με το exit poll

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, οι τρεις αντίπαλοί του, οι οποίοι όμως δεν ασκούν ιδιαίτερα σκληρή αντιπολίτευση στην πολιτική του ή στην εισβολή στην Ουκρανία, παίρνουν λιγότερο από 5% ο καθένας.

Συγκεκριμένα, ο Χαριτόνοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται πως λαμβάνει το 4,6% των ψήφων και φιλελεύθερος Νταβάνκοφ, 4,2% και τέλος ο υπερεθνικιστής Σλούτσκι 3%.

Το περιθώριο νίκης του Πούτιν ήταν το καλύτερο μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας το υψηλότερο προηγούμενο ποσοστό στις εκλογές του 2018, που διαμορφώθηκε 76,7%. Η συμμετοχή εκείνη τη χρονιά ήταν 67,5%.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν διαδικτυακά στις εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής την Κυριακή.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Παρασκευή και διήρκησε τρεις μέρες. Ο Πούτιν βρισκόταν αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους από κόμματα που δεν επέκριναν την κυριαρχία του ούτε την εισβολή του στην Ουκρανία.

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν είχαν επί της ουσίας καμία «αγωνία» για το τελικό αποτέλεσμα. Δύο είναι μόνο οι δείκτες που έχουν ένα ενδιαφέρον: το ποσοστό συμμετοχής και το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο ισόβιος Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις τρέχουσες εκλογές για ακόμη μία φορά ο Πούτιν δεν είχε αντίπαλο. Η έναρξη του πολέμου το 2022 και ο θάνατος του Ναβάλνι κάτω από σκοτεινές για ακόμη μία φορά συνθήκες στη «σωφρονιστική» υποδομή της Σιβηρίας ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στον επί 20 χρόνια ηγέτη της Ρωσίας να αναμένει μόνο το τελικό ποσοστό της νίκης του.

Ο Πούτιν όμως τα 16 χρόνια που έχει περάσει ως Πρόεδρος μαζί με τα 4 ως Πρωθυπουργός μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα γνωρίζει πολύ καλά πως μόνο η ισχύς και η δυναμική που έχει αναπτύξει είναι αδύνατο από μόνες τους να τον κρατήσουν για πάντα στο απυρόβλητο.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε «Ναβάλνι» στο ψηφοδέλτιό της

Germany Russia Election

Η Γιούλια Ναβάλναγια στέκεται σε ουρά με άλλους ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα κοντά στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, του Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φυσικά, έγραψα το όνομα "Ναβάλνι" διότι δεν είναι δυνατόν (...) έναν μήνα πριν από τις εκλογές να σκοτώνεται ο βασικός, και ήδη φυλακισμένος, αντίπαλος του Πούτιν», δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια στους δημοσιογράφους έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Ρωσία: Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν συλληφθεί

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ρωσία για διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που παρακολουθεί την καταστολή, οι συλλήψεις διενεργήθηκαν κυρίως στην Καζάν, στην κεντρική Ρωσία, και στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα. Διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στον βαθμό που θα φθάσουν σε αυτήν και νέα ονόματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ