ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Επτά νεκροί σε ναυάγιο νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ακρυλικο οξύ

Ιαπωνία: Επτά νεκροί σε ναυάγιο νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ακρυλικο οξύ

Δεξαμενόπλοιο (τάνκερ) 

AP Photo/Osamah Abdulrahman

Επτά νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μετά το ναυάγιο  δεξαμενόπλοιου - το πρωί της Τετάρτης 20/3 - υπό σημαία Νότιας Κορέας με 11μελές πλήρωμα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ενημέρωση του ιαπωνικού λιμενικού σώματος. Από τα εννέα μέλη του πληρώματος που έχουν περισυλλεγεί, επτά έχει επιβεβαιωθεί πως είναι νεκρά, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης για τα δύο των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται, μετέδωσε το NHK.

Το πλήρωμα αποτελείται από δύο υπηκόους Νότιας Κορέας, οκτώ υπηκόους Ινδονησίας και έναν υπήκοο Κίνας - Αγνούνται πλέον δύο», εξήγησε εκπρόσωπος του ιαπωνικού λιμενικού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δεξαμενόπλοιο «μετέφερε 980 τόνους ακρυλικού οξέος» ωστόσο «δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει διαρροή στον ωκεανό» ακόμη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σε πλάνα που μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK διακρίνονται το κόκκινο κύτος του δεξαμενόπλοιου Keoyoung Sun που αναποδογύρισε, σωστική λέμβος και σκάφος του ιαπωνικού λιμενικού σώματος εν μέσω ψηλών κυμάτων, καθώς κι ελικόπτερο που κάνει υπέρπτηση στην περιοχή.

Το πλήρωμα ειδοποίησε την ιαπωνική ακτοφυλακή πως το πλοίο αναποδογύριζε και ζήτησε βοήθεια κοντά στη νήσο Μουτσούρε, στα ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK.

Το ιαπωνικό λιμενικό σώμα έλαβε την ειδοποίηση πως το δεξαμενόπλοιο κινδύνευε «λίγο μετά τις 07:00» (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του.

Κατά τα δεδομένα του εξειδικευμένου ιστοτόπου VesselFinder, πρόκειται για δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων ή/και υδρογονανθράκων που ναυπηγήθηκε το 1996 κι έχει μήκος 69 μέτρων.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο δεν θέλησε να σχολιάσει το συμβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ