ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη μουλάς που απήγαγε και παντρεύτηκε 6χρονη

Συνελήφθη μουλάς που απήγαγε και παντρεύτηκε 6χρονη
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ένας ηλικιωμένος Αφγανός μουλάς συνελήφθη επειδή απήγαγε και παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 6 ετών, σε μια απομονωμένη επαρχία του Αφγανιστάν.

Ο Μοχάμαντ Καρίμ, ηλικίας περίπου 60 ετών, εντοπίστηκε στην επαρχία Γορ και τέθηκε υπό κράτηση πριν από δύο ημέρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το παιδί του το πρόσφεραν ως "θρησκευτικό δώρο" οι γονείς του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, το κοριτσάκι απήχθη από την επαρχία Χεράτ, που συνορεύει με το Ιράν, πριν από αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το παιδί φιλοξενείται προσωρινά σε ένα άσυλο για γυναίκες και είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Δεν μιλάει, επαναλαμβάνει μόνο ένα πράγμα: «φοβάμαι αυτόν τον άνδρα». Θα παραμείνει στο άσυλο έως ότου φτάσουν οι γονείς του για να το παραλάβουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στο Αφγανιστάν είναι τα 16 για τις γυναίκες και τα 18 για τους άνδρες.

Η νέα αυτή υπόθεση εξαναγκαστικού γάμου σημειώνεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον οδυνηρό θάνατο μιας 14χρονης, την οποία είχαν παντρέψει από τα 12 της, επίσης στην επαρχία Γορ.

Η Ζαχρά, που πέθανε από εγκαύματα μετά από δύο χρόνια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, είχε δοθεί στην πεθερά της ως "αντάλλαγμα" για τη νέα σύζυγο του πατέρα της με βάση μια παραδοσιακή πρακτική, το λεγόμενο "μπαντάλ". Δίνοντας τη Ζαχρά, ο πατέρας της μπόρεσε να παντρευτεί την αδελφή του συζύγου της κόρης του.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν κατέγραψε πέρσι 235 εξαναγκαστικούς γάμους, στους μισούς από τους οποίους οι "νύφες" ήταν ηλικίας 11-15 ετών. Στο 7% των περιπτώσεων όμως τα κορίτσια που παντρεύονταν ήταν ακόμη μικρότερα, από 7 έως 10 ετών.

Ένα άλλο "παραδοσιακό έθιμο" το λεγόμενο "μπάαντ", συνίσταται στο να προσφέρει ένας πατέρας την κόρη του προκειμένου να επιλύονται διαμάχες μεταξύ οικογενειών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ