ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Να αποζημιώσει η Αυστραλία τα παιδιά που βασανίστηκαν στη φυλακή

ΟΗΕ: Να αποζημιώσει η Αυστραλία τα παιδιά που βασανίστηκαν στη φυλακή
Reuters/ABC

Να αποζημιώσει τα παιδιά που υπέστησαν κακομεταχείριση, κατά την κράτησή τους σε κέντρα κράτησης ανηλίκων κάλεσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, βάσει του οποίου ανεξάρτητοι ερευνητές θα μπορούν να πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιθεωρήσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ διέταξε από την πλευρά του να διεξαχθεί έρευνα. Έδωσε εντολή επίσης να συγκροτηθεί μια Βασιλική Επιτροπή για να ερευνήσει τη μεταχείριση των παιδιών στα κέντρα κράτησης ανηλίκων της Βόρειας Επικράτειας, ωστόσο απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθεί μια ευρύτερη έρευνα σε εθνικό επίπεδο.για τη μεταχείριση παιδιών που κρατούνται μετά τη μετάδοση.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που πέρασε μεταδόθηκε από το Australian Broadcasting Corporation (ABC), ένα βίντεο στο οποίο σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταγράφηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον εφήβων κρατουμένων και να δένουν ένα ημίγυμνο αγόρι στο οποίο έχουν φορέσει κουκούλα σε μια καρέκλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ