ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης - Αμφισβητεί το Κρεμλίνο

Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης - Αμφισβητεί το Κρεμλίνο

Έκτακτη είδηση

CNN GREECE

Την ώρα που στη Μόσχα έριχναν βέλη προς Ουκρανία, ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες της Δύσης για την τρομοκρατική επίθεση με τους δεκάδες νεκρούς στον εκθεσιακό χώρο Crocus του Δημαρχείου, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο ISIS έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση που μοίρασε στα εν λόγω ΜΜΕ.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CNNi: «Το Ισλαμικό Κράτος μέσω του καναλιού του στο Telegram ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στη Μόσχα».

Πάντως, το κορυφαίο αμερικανικό δίκτυο σημείωνε πως: «Η τρομοκρατική ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια σύντομη δήλωση που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, συνδέεται με τον ISIS στο Telegram. Ωστόσο, η ομάδα δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό».

Εξάλλου, από τη Μόσχα σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή δεν μπορεί να λαμβάνει ιδιαίτερης «υπόληψης», καθώς πρόκειται για μία ανάρτηση στο Telegram από έναν λογαριασμό που έχει κλείσει και έχει ανοίξει ξανά αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια χωρίς να προσφέρει το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας.

Ενδεικτικό ήταν και το κλίμα που έβγαινε από το περιβάλλον Πούτιν, ότι πολλά δυτικά ΜΜΕ «σαν να βιάζονται» να υιοθετήσουν την εγκυρότητα της ανακοίνωσης του ISIS.

Οι φωτογραφίες με τους φερόμενους ως δράστες

Ωστόσο, σε αρκετά ρωσικά ΜΜΕ και social media, κυκλοφόρησαν ήδη οι πρώτες φωτογραφίες των φερόμενων ως υπόπτων για την επίθεση. Αρχικά δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες ατόμων ως οι φερόμενοι δράστες, κάτι που δεν μπορούσε να εξακριβωθεί. Η ανεπίσημη αντίδραση του Κρεμλίνου όμως ήταν ότι δεν πρόκειται για τους πραγματικούς δράστες, καθώς ορισμένοι αν όχι όλοι είναι ήδη νεκροί. Αντιθέτως αργότερα κυκλοφόρησε μία νέα εικόνα με δύο υπόπτους να βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο για τους οποίους η εικασία ήταν ότι διέφευγαν από τον τόπο του αιματοκυλίσματος.

Ανεπιβεβαίωτος ο αριθμός νεκρών και τραυματιών

Πάντως, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στη Μόσχα παρέμενε ανεπιβεβαίωτος, τουλάχιστον επισήμως μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/3) το Κρεμλίνο μιλούσε για τουλάχιστον 40 θανάτους και άλλους 100 τραυματίες. Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να διασταυρωθεί.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων για τις εξελίξεις από το σημείο της «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως χαρακτηρίζεται από τις ρωσικές Αρχές. Ήδη η Ερευνητική Επιτροπή της ρωσικής κυβέρνησης άνοιξε ποινική υπόθεση με το άρθρο περί «Τρομοκρατικής επίθεσης».

Τα ρωσικά «βέλη» κατά Ουκρανίας και ΗΠΑ

Μάλιστα, ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Κρεμλίνου, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με μήνυμά του στο Telegram έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Μόσχας που δεν θα μείνει αναπάντητο με ευθείες βολές προς της Ουκρανία. Ενώ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στην πρώτη τοποθέτησή της χαρακτήρισε επίσης την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια» και ζήτησε εξηγήσεις για τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για «χτύπημα στη Μόσχα» που ποτέ όμως δεν δόθηκε ως πληροφορία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Κάπου εκεί άρχισε να ξεδιπλώνεται η διαμάχη με τους Ρώσους να μην αποδέχονται την παραμικρή ενημέρωση από τις ΗΠΑ ή χώρες της Δύσης. Ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, διέψευσε ότι οι ΗΠΑ είχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες για το μακελειό: «Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, αλλά ούτε πιστεύουν ότι αυτή συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία», ήταν το πρώτο σχόλιο από την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να απαντηθούν και οι κατηγορίες της Ζαχάροβα.

Οι προειδοποιήσεις που φέρεται να αμφισβήτησε ο Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί πως στο διπλωματικό «θρίλερ» που ακολούθησε έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) αυτό συνέβη στις 7 Μαρτίου.

Από τη Μόσχα αρνούνται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και μάλιστα σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι σοκαρισμένη, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τον ρωσικό λαό, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνιστά στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Να σημειωθεί πως δημοσίευμα των Fiancial Times αργά το βράδυ, ανέφερε πως ο Πούτιν ενημερώθηκε στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Τρίτη για τις πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα, αλλά ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «σενάρια τρόμου των Δυτικών». Το αμερικανικό δημοσίευμα πάντως δεν απαντήθηκε σχετικά από το Κρεμλίνο.

«Δεν έχουμε καμία σχέση» λέει το Κίεβο

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σχολίασε πως το Κίεβο δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση στη Μόσχα και πως παρά το γεγονός ότι δέχεται πόλεμο από τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, οι κατηγορίες αποτελούν προβοκάτσια του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100 στη Μόσχα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

ΕΕ για το μακελειό στη Μόσχα: Σοκ και αποτροπιασμός

Σοκ και αποτροπιασμό από τις αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας, εκφράζει η ΕΕ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ