ΚΟΣΜΟΣ

Χειροπέδες σε μεγιστάνες βάζει ο Ερντογάν - Ποιοι είναι οι Τούρκοι κροίσοι που πάνε φυλακή

Χειροπέδες σε μεγιστάνες βάζει ο Ερντογάν - Ποιοι είναι οι Τούρκοι κροίσοι που πάνε φυλακή
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Με πρωτοφανή μανία και εμφανή εκδικητικότητα ο κρατικός μηχανισμός που υποστηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει το έργο των διώξεων και των συλλήψεων κατά των αντιπάλων του Τούρκου Προέδρου.

Κι αν η αρχή έγινε με τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τις δημόσιες υπηρεσίες όπου ο πέλεκυς του σουλτάνου πίπτει επί δικαίων και αδίκων, επί Γκιουλενιστών και μη, η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς άρχισαν οι συλλήψεις επιχειρηματιών, όπως αυτές μελών των οικογενειών Boydak και Sonmez.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως φοβούμενος ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εκδώσουν τον άλλοτε πνευματικό του καθοδηγητή στην Τουρκία, επιχειρεί τώρα να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησής του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνελήφθησαν ο δ/νων σύμβουλος και ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος της Boydak Holdings, Mustafa Boydak και Sukru Boydak με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ποια είναι όμως η οικογένεια Boydak και ποια η σχέση της με τον Ερντογάν; Οι Boydak έχουν κοινή αφετηρία με τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία δεν είναι άλλη από τον πνευματικό καθοδηγητή Φετουλάχ Γκιουλέν. Ωστόσο φαίνεται ότι οι δρόμοι τους χώρισαν και από τότε άρχισαν οι περιπέτειες για τους επιφανείς Τούρκους επιχειρηματίες.

Η Boydak Holdings κατέχει 4 εταιρίες επίπλων μεταξύ αυτών και η Istikbal που έχει υποκαταταστήματα ακόμα και στην Ελλάδα, 2 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία σιδήρου και χάλυβα, 3 εργοστάσια υφαντουργίας, 8 εταιρίες Marketing, εταιρίες χημικών και logistics αλλά και μια επιχείρηση ενοικίασης πολυτελών αεροσκαφών.

Οι συλλήψεις για την οικογένεια Boydak όμως δεν άρχισαν τις τελευταίες ημέρες. Στις 4 Μαρτίου 2016, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κλήθηκαν για κατάθεση από τις δικαστικές Αρχές και δύο ημέρες μετά συνελήφθησαν. Η κατηγορία δεν ήταν άλλη από τη σύνδεσή τους με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Θα ακολουθήσουν 70 ημέρες μέχρι ο πρόεδρος της εταιρίας, Memduh Boydak, να αποφυλακιστεί, ενώ συνεχιζόταν η δίκη του για το «παράλληλο κράτος» που έστηνε – σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν - ο Γκιουλέν.

Μετά τη σύλληψη τους τον Μάρτιο η Boydak Holdings εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Boydak Holding έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και την κοινωνία δίνοντας χρήματα σε οργανισμούς και ΜΚΟ που θεωρούνται νόμιμες από τις κρατικές Αρχές».

Όπως φαίνεται οι νέες συλλήψεις μελών του ομίλου ήταν θέμα χρόνου και οι δυνάμεις ασφαλείας τις πραγματοποίησαν με εφόδους στα σπίτια των επιχειρηματιών.

Μέσα στα ηχηρά ονόματα του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου, που συνελήφθησαν ως Γκιουλενιστές είναι και ο Celal Sonmez επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου. Ιδιοκτήτης τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχείων, δύο εταιρειών ενέργειας, 2 εμπορικών κέντρων, τριών εργοστασίων υφαντουργίας και άλλων επιχειρήσεων, θεωρείται ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών του δικτύου Γκιουλέν.

Οι διώξεις επιχειρηματιών όμως είναι όπως φαίνεται προσφιλής τακτική του Ερντογάν καθώς και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τις μίζες κυβερνητικών στελεχών και μελών της οικογένειάς του -όπως ο γιος του Μπιλάλ- είχαν συλληφθεί σημαντικοί επιχειρηματίες.

Ένας εξ αυτών ήταν ο Χινταγιέτ Καρατζά, ιδιοκτήτης του ομίλου ΜΜΕ Samanyolu. Ο Καρατζά μέσα από τη φυλακή είχε στηλιτεύσει τις πρακτικές του καθεστώτος και σε επιστολή του ανέφερε: «Είμαι θύμα του κυνηγιού μαγισσών που έχει εξαπολύσει το καθεστώς πάνω στα ελεύθερα, ανεξάρτητα τουρκικά ΜΜΕ που ασκούν κριτική...Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση κήρυξαν ολοκληρωτικό πόλεμο στα ανεξάρτητα ΜΜΕ που αποκάλυψαν τη διαφθορά υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών».

Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι βλέπουμε μόνο την αρχή ενός πογκρόμ που θα κρατήσει μήνες και θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλαγή του τοπίου, με τον Ερντογάν να παίρνει στα χέρια του τα ηνία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που πάνω από τα κεφάλια των επιχειρηματιών θα βρίσκεται η δαμόκλειος σπάθη του χαρακτηρισμού... «Γκιουλενιστής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ