ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος τη Ρωσία

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος τη Ρωσία

Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Ρωσίας στο σημείο της επίθεσης. 

ΑP Photo

Το χτύπημα στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας είναι ξεκάθαρα τρομοκρατικό αλλά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι εύλογα ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία.

Οι άμαχοι που ουρλιάζουν και εκτελούνται εν ψυχρώ από μακελάρηδες δεν είναι και δεν γίνεται να είναι κάτι λιγότερο από ακραία τρομοκρατία.

Οι μακελάρηδες της Μόσχας με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, οπλισμό και κυρίως οργάνωση σάρωσαν εχθές τον μαλακό ιστό της ρωσικής Πρωτεύουσας αφήνοντας πίσω τρόμο και θάνατο. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε κατά την πάγια πρακτική του να υιοθετήσει την ενέργεια και μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές…

Το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν, το παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν όμως δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χτύπησε τη Ρωσία και κυρίως γιατί και πώς επέλεξε τη δεδομένη στιγμή για να το πράξει.

Russia, makeleio, Rosia

Το σημείο του μακελειού στη Μόσχα

AP Photo/Vitaly Smolnikov

Το Αφγανιστάν είναι μεν μία περιοχή από την οποία οι Ρώσοι έχουν περάσει στο μακρινό, πλέον παρελθόν, πριν την αμερικανική εισβολή στην περιοχή αλλά σήμερα και ειδικά μετά την οριστική, μαζική και βεβιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από την χώρα οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν είναι τεταμένες.

Οι Ταλιμπάν επίσης έχουν ξεκαθαρίσει και σε διπλωματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πως η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι καλοδεχούμενη και έχουν εξαπολύσει τα τελευταία δύο χρόνια και αρκετές επιθέσεις σε θύλακες των τζιχαντιστών στα ορεινά καταφύγια των ενόπλων.

Στη θεωρία το ISIS χτυπά όλους τους αλλόθρησκους και όσους έχουν επίσημα ταχθεί στον αγώνα της εξάλειψής του αλλά πόσο πιθανό είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τζιχαντιστική οργάνωση να έχει καταφέρει ένα τόσο καλά οργανωμένο και εκτελεσμένο στην «μακάβρια» εντέλεια χτύπημα στην καρδιά μίας υπερδύναμης που βρίσκεται μάλιστα σε εμπόλεμη κατάσταση;

Tα αμερικανικά σενάρια και ο συναγερμός που πέταξε στα σκουπίδια ο Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φροντίσει όπως ξεκαθάρισαν από την αρχή να ενημερώσουν αρμοδίως τη Μόσχα πως υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα.

ROSIA MOSXA TROMOKRATIKH EPITHESH PYROBOLISMOI ENOPLH EPITHESH

Ασθενοφόρα κοντά στο φλεγόμενο κτήριο του Δημαρχείου Crocus στη Μόσχα μετά την πολύνεκρη επίθεση

AP Photo/Dmitry Serebryakov

Οι ΗΠΑ είναι επίσης ξεκάθαρα και η μοναδική χώρα στον πλανήτη σήμερα που μπορεί να «υπερηφανεύεται» πως οι μυστικές της υπηρεσίες «δουλεύουν» αποδοτικά. Εσχάτως η Μοσάντ στο Ισραήλ αποτέλεσε ένα ακόμη θύμα της ίδιας της της φήμης καθώς δεν «είδε» ποτέ το τρομοκρατικό χτύπημα του «Μαύρου Σαββάτου» από τη Χαμάς. Η FSB έχει «σύρει» τη Μόσχα σε πόλεμο με προγραμματισμό τριών ημερών μέχρι την κατάληψη του Κιέβου…

Οι ΗΠΑ από το 2001 και την 11η Σεπτεμβρίου έχουν καταφέρει να «πέφτουν» μέσα στις δυσοίωνες προβλέψεις τους. Η ενημέρωση από την πλευρά της Αμερικής δεν έγινε μόνο μέσα από ταξιδιωτική οδηγία όπως διαρρέουν τα μέσα στη Ρωσία. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως οι υπηρεσίες (CIA και FSB) αντάλλαξαν και σημαντικό τηλεφώνημα με λεπτομέρειες και ανταλλαγή στοιχείων.

Η αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας που βρισκόταν στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές εκλογές ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη αυτά του Προέδρου Πούτιν ο οποίος έκανε λόγο «για τακτικισμό και εκβιασμό από τις ΗΠΑ». Σήμερα 24 ώρες μετά το χτύπημα και το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου που βλέπει «ουκρανικά ίχνη» πίσω από το αιματοκύλισμα οι ΗΠΑ και πάλι μιλούν για ρωσικό σχέδιο και περίεργη μεθόδευση…

Επίσημα δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση εκτός από την συλλυπητήρια ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου αλλά είναι βέβαιο πως το Οβάλ γραφείο βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Το πόρισμα που θα εκδοθεί για τα αίτια και τους δράστες από τη ρωσική πλευρά αναμένεται να αποτελέσει «οδικό» χάρτη για την άμεση συνέχεια ειδικά στα πεδία του πολέμου.

ROSIA MOSXA ENOPLH EPITHESH TROMOKRATIKH ENERGEIA

Ο συναυλιακός χώρος στη Μόσχα μετά την πολύνεκρη επίθεση

AP Photo/Dmitry Serebryakov

Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού υπογραμμίζουν σε υψηλούς τόνους πως η Μόσχα μπορεί και είναι ικανή να έχει σχεδιάσει μία ξαφνική και κυρίως κατακόρυφη κλιμάκωση στον πόλεμο (επίσημα και για τους Ρώσους) με την Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Πούτιν έχει τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση σε έναν πόλεμο που έχει τραβήξει πολύ και κυρίως του κοστίζει ακριβά σε κάθε επίπεδο.

Η Ρωσία σήμερα έχει πλεονέκτημα και στα πεδία, αριθμητικά και οπλικά και ο Πούτιν έχει κλείσει και όποια εσωτερική εκκρεμότητα είχε (εκλογές – Ναβάλνι).

Ίσως το επόμενο διάστημα να γίνουμε μάρτυρες της έναρξης αυτού που η Ρωσία θα ονομάζει πόλεμο και όχι ειδική στρατιωτική επιχείρηση και μία τρομοκρατική ενέργεια στην καρδιά της ρωσικής Πρωτεύουσας μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε εσωτερική – κοινωνική αντίδραση από μία δεύτερη γενική επιστράτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ