ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαϊερ: Δεν γίνεται να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία

Στάινμαϊερ: Δεν γίνεται να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία
REUTERS/Joshua Roberts

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές και η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας μετά τον προγραμματισμό συγκέντρωσης οπαδών του Ερντογάν, την Κυριακή, στην Κολωνία.

Επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί δεδομένου ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και αντισυγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και νεολαιών γερμανικών κομμάτων. Κορυφαία στελέχη των γερμανικών πολιτικών κομμάτων τους ζητούν να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη συγκέντρωση αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 15.000 – 30.000 Τούρκοι. Ενδέχεται δε να συμμετέχουν και τούρκοι πολιτικοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων. «Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Στάινμάιερ.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία

Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost) τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγραψε στα γερμανικά και τα τουρκικά στη σελίδα του στο facebook ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη.

Ο εκπρόσωπος των πρασίνων για θέματα μετανάστευσης Φόλερ Μπεκ, κάλεσε τους διοργανωτές και τους διαδηλωτές να δεσμευθούν σαφώς υπέρ της δημοκρατίας. Η Ένωση Ευρωπαίων - Τούρκων Δημοκρατών (UETD), η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογαν στην Κολωνία, «πρέπει να πει για ποια δημοκρατία κατεβαίνει στους δρόμους, αν θέλει να λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στη Γερμανία. Η UETD πρέπει να αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τον Ερντογαν, διαφορετικά το ναι της στη δημοκρατία δεν είναι ειλικρινές και στην πραγματικότητα είναι ένα ναι στην Ερντοκρατία», είπε την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ