ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Ακύρωσε ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω της αποχής των ΗΠΑ στο ψήφισμα για τη Γάζα

Νετανιάχου: Ακύρωσε ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω της αποχής των ΗΠΑ στο ψήφισμα για τη Γάζα
O Mπένιαμιν Νετανιάχου. AP Photo

Ακύρωσε την αναχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας για την Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον υπουργό Ρον Ντερμέρ και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τζάτσι Χανέγκμπι, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά την στάση αποχής των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός,

Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκούσαν βέτο στο ψήφισμα.

Η αντιπροσωπεία, που αρχικά ταξίδευε στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Λευκού Οίκου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με την προγραμματισμένη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας και το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο ανέγγιχτο από την χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, σε δήλωση του το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ βλάπτουν την πολεμική προσπάθεια και επιχειρούν να απελευθερώσουν τους ομήρους με την απόφαση».

Παράλληλα χαρακτηρίζει την απόφαση ως «μια ξεκάθαρη οπισθοχώρηση από την συνεπή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου». Προστίθεται επίσης ότι πρόκειται για απόφαση που «δίνει ελπίδα στη Χαμάς ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός χωρίς να απελευθερώσει τους ομήρους

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «πολύ απογοητευμένες» που το Ισραήλ δεν έστειλε την αντιπροσωπεία του στην Ουάσιγκτον προκειμένου «να γίνουν συνομιλίες σχετικά με την (σχεδιασμένη επίθεση του Ισραήλ στη) Ράφα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί πάντως αύριο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιοάβ Γκάλαντ, που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν θέματα όπως η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων στη Ράφα. Ο Γκάλαντ πρόκειται επίσης να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Κίρμπι τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παρά την απόφαση για αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την άποψή μας ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε.

Ο Γκάλαντ από την πλευρά του υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους». Πρόσθεσε ότι θα πει στον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά της Χαμάς παντού, «ακόμη και σε μέρη που δεν έχουμε πάει ακόμη».

Ο Ισραηλινός υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν υπάρξει μια «νίκη αποφασιστικής σημασίας» στη Γάζα, «μπορεί να βρεθούμε εγγύτερα σε έναν πόλεμο στον βορρά», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χεζμπολάχ εδώ και πέντε μήνες, αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Νετανιάχου να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο του Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλη της Ράφα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ

Στο Ισραήλ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό για το νομοσχέδιο που αφορά τη στρατολόγηση, εις βάρος των δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ. «Πρόκειται για σοκαριστική ανευθυνότητα από έναν πρωθυπουργό που τα έχει χάσει», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Αντιθέτως, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ είπε ότι το σημερινό ψήφισμα του ΟΗΕ «θα πρέπει να αποτελέσει την καμπή» ώστε να μπει τέλος στην «αγωνία» των κατοίκων της Γάζας. «Θα πρέπει να επιτρέψει να σωθούν ζωές (…) Πρέπει να είναι το σήμα για το τέλος αυτής της ωμής επίθεσης εναντίον του λαού μας», είπε ο Μανσούρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ