ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες - Διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο

Bρετανία: Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες - Διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

AP Photo/Matthieu Mirville

Αγρότες με τρακτέρ διαδήλωσαν απόψε έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο, διαμαρτυρήθηκαν για τις εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν μετά το Brexit και τις εισαγωγές τροφίμων κατώτερης ποιότητας, όπως υποστηρίζουν.

Τουλάχιστον 50 τρακτέρ, πολλά εκ των οποίων με υψωμένη τη βρετανική σημαία, συμμετείχαν στην κινητοποίηση. « Όχι αγρότες, όχι φαγητό, όχι μέλλον » έγραφαν σε κάποιες πινακίδες που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλει την ακριβέστερη σήμανση των τροφίμων και να λάβει μέτρα για να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Θέλουν επίσης να τερματίσουν οι εμπορικές συμφωνίες που αλλάζουν, όπως λένε, να εισάγουν τρόφιμα τα οποία παράγονται με πρότυπα που ήταν παράνομα στη Βρετανία και υπονομεύουν έτσι τους αντιπάλους τους.

«Μας απογοητεύουν ξανά και ξανά», είπε η Λιζ Γουέμπστερ, η ίδρυση της οργάνωσης «Σώστε τη Βρετανική Γεωργία» μιλώντας στο BBC. «Υποσχέθηκαν ότι θα διατηρήσουν τα υψηλά πρότυπα και δεν θα επιτρέψουν να γίνει η Βρετανία χωματερή (…) αυτό που μας μετατρέπει σε χωματερή», υποστήριξε.

Αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν κινητοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, διαμαρτυρόμενοι για τον ανταγωνισμό από τις φτηνότερες εισαγωγές και ζητώντας αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ