ΚΟΣΜΟΣ

Κολονία: Συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν - Φόβοι για επεισόδια

Κολονία: Συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν - Φόβοι για επεισόδια
Στιγμιότυπο διαδήλωσης υπέρ του Εντογάν στην Τουρκία REUTERS/Umit Bektas (φωτογραφία αρχείου)

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η αστυνομία της Γερμανίας, καθώς οι υποστηρικτές του Ερντογάν προγραμματίζουν διαδήλωση στην Κολονία.

Η γερμανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 2.300 στελέχη της, αναμένει έως και 30.000 διαδηλωτές τους οποίους καλεί η Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών, μια οργάνωση η οποία τάσσεται ανοικτά υπέρ του Ερντογάν, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν εντάσεις στους κόλπους της μεγάλης τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας και είχε απειλήσει πως θα απαγόρευε την συγκέντρωση εάν προσκαλούνταν ως ομιλητές αντιπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι πάντως που τελικά δεν συνέβη.

Επίσης, αναμένεται να γίνουν αρκετές αντιδιαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας της άκρας δεξιάς, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια. Στη Γερμανία εξάλλου ζουν πολλοί Κούρδοι και Αλεβίτες, αντίπαλοι της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Το Σάββατο έγινε αντιδιαδήλωση, με τη συμμετοχή περίπου 150 προσώπων, χωρίς να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Μήνυμα Ερντογάν σε Αυστρία και Γερμανία

Ο Ερντογάν προέτρεψε την Παρασκευή τους ηγέτες της Δύσης οι οποίοι επέκριναν το σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσεων στον στρατό και στον κρατικό μηχανισμό που εξαπέλυσε, να «κοιτάνε τη δική τους δουλειά», ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία και την Αυστρία διότι οι Τούρκοι που ζουν εκεί «εμποδίστηκαν να συγκεντρωθούν, να διαδηλώσουν», ή να κρεμάσουν τουρκικές σημαίες στα παράθυρά τους ή στα μπαλκόνια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ