ΚΟΣΜΟΣ

Λουκέτο στις στρατιωτικές σχολές βάζει ο Ερντογάν - Όλες οι αλλαγές στο στρατό

Λουκέτο στις στρατιωτικές σχολές βάζει ο Ερντογάν - Όλες οι αλλαγές στο στρατό
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS (φωτογραφία αρχείου)

Λουκέτο στις στρατιωτικές σχολές βάζει ο Ερντογάν ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η ηγεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων θα αναφέρεται εφεξής στον υπουργό Άμυνας.

Ο Ερντογάν αποτάσσει 1.700 και πλέον στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που αναμίχθηκαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του NATO, χρειάζεται «νέο αίμα». Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποτάχθηκαν ατιμωτικά την περασμένη εβδομάδα ήταν σχεδόν το 40% των στρατηγών και των ναυάρχων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Οι αρχηγοί των όπλων θα αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας», συνέχισε. «Οι στρατιωτικές σχολές θα κλείσουν (...) θα ιδρύσουμε μια ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, οι συλληφθέντες για εμπλοκή στο πραξικόπημα είναι 10.137.

Ο τούρκος Πρόεδρος εξήγγειλε ακόμη ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανδρών της στρατοχωροφυλακής.

Είπε ότι είναι «ντροπή» τα δυτικά κράτη να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών αντί να συμπαρίστανται στην Τουρκία, ενώ επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι κανείς τους δεν επισκέφθηκε τη χώρα του μετά την απόπειρα.

Το Σάββατο 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ανέρχεται πλέον σε 66.000, από τους οποίους οι 43.000 εργάζονταν στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ