ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτιμόρη - γέφυρα: Ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης των πρώτων συντριμμιών

Βαλτιμόρη - γέφυρα: Ξεκινά η διαδικασία απομάκρυνσης των πρώτων συντριμμιών

Το πλοίο Dali που έπεσε στη γέφυρα στη Βαλτιμόρη

AP Photo/Julia Nikhinson

Τα πρώτα κομμάτια της γέφυρας Francis Scott Key της Βαλτιμόρης που κατέρρευσε την Τρίτη (26/3) ξεκινούν να απομακρύνουν τα συνεργεία ώστε να επιτραπεί σε φορτηγίδες και ρυμουλκά να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μια πολύπλοκη προσπάθεια να ανοίξει ξανά το αποκλεισμένο λιμάνι της πόλης.

Η χαλύβδινη δικτυωτή γέφυρα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι εργάτες του δρόμου, όταν ένα τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχασε την ισχύ του και προσέκρουσε σε έναν πυλώνα στήριξης, στέλνοντας μεγάλο μέρος του ανοίγματος να πέσει στον ποταμό Πατάπσκο, αποκλείοντας τον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμανιού της Βαλτιμόρης.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα τμήμα της βυθισθμένης στο νερό γέφυρας θα κοπεί σε ένα κομμάτι που θα μπορούσε να ανυψωθεί με γερανό σε μια φορτηγίδα και να μεταφερθεί σε κοντινή τοποθεσία.

«Αυτό θα μας επιτρέψει τελικά να ανοίξουμε ένα προσωρινό περιορισμένο κανάλι που θα μας βοηθήσει να βάλουμε περισσότερα σκάφη στο νερό γύρω από το σημείο της κατάρρευσης», δήλωσε ο Μουρ.

Οι εργάτες δεν θα επιχειρήσουν ακόμη να απομακρύνουν ένα τσαλακωμένο τμήμα της ανωδομής της γέφυρας που ακουμπά στην πλώρη του Dali, του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Σιγκαπούρης, μήκους 984 ποδιών, το οποίο έριξε τη γέφυρα.

Ο Μουρ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να μετακινηθεί το πλοίο, αλλά δήλωσε ότι το κύτος του, αν και έχει υποστεί ζημιές, είναι «άθικτο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ