ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα - τρομοκρατία: Απαιτεί «επί πίνακι» τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας

Μόσχα - τρομοκρατία: Απαιτεί «επί πίνακι» τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας

Βίντεο διάσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους συνεργάτες του για τον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών δράσεων 

Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Να παραδώσει όλα τα άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας Ασφαλείας SBU της χώρας, ζητά από το Κίεβο το Κρεμλίνο

«Η Ρωσία παρέδωσε στις ουκρανικές αρχές τα αιτήματά της.... για άμεση σύλληψη και έκδοση όλων όσων συνδέονται με τις εν λόγω τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρει σημερινή (31/3) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, απαριθμώντας βίαια περιστατικά στη χώρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι μεταξύ αυτών που πρέπει το Κίεβο να παραδώσει στην Ρωσία είναι ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μάλιουκ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία του βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ανούσια» απαίτηση, λέει το Κίεβο

Η ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας SBU απέρριψε ως «ανούσια» την απαίτηση της Ρωσίας να παραδώσει άτομα που η τελευταία κατηγορεί για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και είπε ότι η Μόσχα «ξέχασε» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αυτός για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

«Οι δηλώσεις περί τρομοκρατίας ακούγονται ιδιαίτερα κυνικές όταν προέρχονται από ένα κράτος που είναι το ίδιο τρομοκρατικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SBU, αναφερόμενη στα αιτήματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Συνεπώς, οποιαδήποτε ό,τι πει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι άνευ ουσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ