ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πέντε υπερηχητικούς πυραύλους Zircon έχει εκτοξεύσει κατά του Κιέβου

Ρωσία: Πέντε υπερηχητικούς πυραύλους Zircon έχει εκτοξεύσει κατά του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία

AP PHOTO

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πέντε από τους νέους υπερηχητικούς της πυραύλους Zircon για να επιτεθεί κατά του Κιέβου από την έναρξη του έτους, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνονται στις περισσότερες από 180 ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ή drones κατά του Κιέβου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης στο Telegram.

Οι πύραυλοι θαλάσσης-εδάφους Zircon έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και κινούνται με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, σύμφωνα με την Μόσχα. Σύμφωνα με στρατιωτικού αναλυτές, η υπερηχητική ταχύτητα των Zircon μπορεί να σημαίνει μεγάλη μείωση της ικανότητας αντίδρασης των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ικανότητα να πληγούν μεγάλοι, σε βάθος και σκληροί στόχοι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε κατά την ετήσια ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Zircon στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους στόχοι επλήγησαν. Περιέλαβε τους πυραύλους αυτούς σε μία νέα γενιά ασυναγώνιστων οπλικών συστημάτων.

Η διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε επίσης ότι από την αρχή του 2024, η πόλη επλήγη και από έξι άλλους τύπους πυραύλων, ανάμεσά τους ο Kh-101, ένας πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους (113 έχουν εκτοξευθεί μέχρι σήμερα). Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης φέτος 11 πυραύλους Kinzhal, άλλο ένα υπερηχητικό οπλικό σύστημα, κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο εργοστάσιο Uralmash στην Γεκατερίνμπουργκ

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο εργοστάσιο Uralmash (Ουραλμάς), μια μεγάλη επιχείρηση βαριάς βιομηχανίας στη ρωσική πόλη Γεκατερίνμπουργκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ξεχωριστά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τη διεύθυνση του εργοστασίου ότι το κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά, δεν ανήκει στο εργοστάσιο αν και βρίσκεται στην έκτασή του.

Η Ουραλμάς παράγει εξοπλισμό για ορυχεία, μεταλλουργεία, την τσιμεντοβιομηχανία και ενεργειακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών σταθμών.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία κρύβεται πίσω από το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού ίσως βρίσκεται πίσω από το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας» που έχει επηρεάσει Αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους σε όλο τον κόσμο.

Το Insider, ένας όμιλος ερευνητικής δημοσιογραφίας που επικεντρώνεται στη Ρωσία και εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας, διαπίστωσε ότι μέλη μιας μονάδας της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU), γνωστής ως 29155, βρίσκονταν στα σημεία όπου αναφέρθηκαν περιστατικά υγείας που αφορούσαν προσωπικό των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Insider που διήρκησε ένα χρόνο και έγινε σε συνεργασία με το 60 Minutes και το γερμανικό Der Spiegel σημείωσε επίσης ότι υψηλόβαθμα μέλη της μονάδας 29155 έλαβαν βραβεία και προαγωγές για εργασίες που σχετίζονται με την εξέλιξη «μη θανατηφόρων ακουστικών όπλων».

«Αυτό δεν είναι καθόλου νέο θέμα. Για πολλά χρόνια, το θέμα του λεγόμενου 'Συνδρόμου της Αβάνας' έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις στον Τύπο και από την αρχή συνδέθηκε με κατηγορίες κατά της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το δημοσίευμα.

«Αλλά κανείς δεν έχει δημοσιεύσει ή παρουσιάσει κάπου πειστικά στοιχεία για αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Άρα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες μέσων ενημέρωσης».

Έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, της οποίας τα πορίσματα δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι, έδειξε ότι είναι «πολύ απίθανο» ένας ξένος αντίπαλος να είναι υπεύθυνος για την ασθένεια, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, το 2016. Στα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνονται ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ζάλη.

Το δημοσίευμα του Insider ανέφερε ότι το πρώτο περιστατικό με συμπτώματα του «Συνδρόμου της Αβάνας» ίσως συνέβη νωρίτερα από το 2016. Ανέφερε ότι «πιθανόν έγιναν επιθέσεις δύο χρόνια νωρίτερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όταν υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης που υπηρετούσε στο προξενείο έχασε τις αισθήσεις του από κάτι που έμοιαζε με ισχυρή ενεργειακή δέσμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ