ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας η διείσδυση ρωσικού κατασκοπευτικού δίκτυου στη χώρα 

Αυστρία: Στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας η διείσδυση ρωσικού κατασκοπευτικού δίκτυου στη χώρα 
Ο αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ AP Photo/Omar Havana

Την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, μετά την σύλληψη με τις κατηγορίες της διενέργειας κατασκοπείας υπαλλήλου της - ήδη διαλυμένης - μυστικής υπηρεσίας της χώρας.

«Είναι αναγκαίο να αποτρέψουμε τις απειλές για την Αυστρία που προέρχονται από τα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας, που διεισδύουν ή εκμεταλλεύονται πολιτικά κόμματα ή δίκτυα» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 1/4, ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ που ανήκει στο συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP).

Το Συμβούλιο θα συγκληθεί στις 9 Απριλίου.

Το Κρατικό Δικαστήριο της Βιέννης αποφάσισε χθες την προφυλάκιση ενός πρώην υπαλλήλου του ήδη διαλυθέντος Ομοσπονδιακού Γραφείου Κρατικής Προστασίας και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (BVT), που συνελήφθη την Παρασκευή, 29/3, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και μυστικής δραστηριότητας πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας.

Το δικαστήριο κατηγορεί τον άνδρα επικαλούμενο κίνδυνο διάπραξης συνωμοσίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου στο πρακτορείο ειδήσεων APA. Ο υπάλληλος αρνήθηκε όλες τις εναντίον του κατηγορίες.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη Βιέννη ζήτησε την προφυλάκιση του. Ωστόσο δεν ανέφερε για λογαριασμό ποιάς χώρας διενεργούσε κατασκοπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ