ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η περιγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές

Πώς η περιγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές
PIXABAY

Οι γυναίκες που δεν έχουν διάθεση και είναι ευερέθιστες πριν την περίοδο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 πρώτους μήνες μετά τη γέννα.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 900.000 γυναίκες στη Σουηδία.

Οι γυναίκες που είχαν σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) είχαν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιγεννητική κατάθλιψη.

Επιπλέον οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) με τους συγγραφείς της έρευνας να προσθέτουν ότι το ζήτημα χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω.

Ο καθηγητής Ντονγκάο Λου από τον Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης τονίζει χαρακτηριστικά: «Προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονται στη συσχέτιση μεταξύ προεμμηνορροϊκών διαταραχών και μεταγεννητικής κατάθλιψης, λόγω της εμφάνισης των συμπτωμάτων παράλληλα με τις ορμονικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, δείξαμε επίσης συσχέτιση μεταξύ προεμμηνορροϊκών διαταραχών και προγεννητικής κατάθλιψης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια υπο-ομάδα προγεννητικής κατάθλιψης που σχετίζεται επίσης με ορμονικές αλλαγές».

Πριν τη σύλληψη, οι ασθενείς με προεμμηνορροϊκές διαταραχές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τον κίνδυνο περιγεννητικής κατάθλιψης και τις πιθανές στρατηγικές πρόληψης», επισημαίνει ο καθηγητής.

Τα στοιχεία

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από τις γεννήσεις μεταξύ 2001 και 2018 η έρευνα που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας συνέκρινε τα στοιχεία που αφορούσαν γυναίκες ίδιας ηλικίας, υγείας και ψυχιατρικού ιστορικού.

  • Σχεδόν το 3% των γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη εμφάνισαν προεμμηνορροϊκές διαταραχές πριν από την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με το 0,6% των υπολοίπων.
  • Το PMS, προκαλεί χαμηλή διάθεση, καταθλιπτικό συναίσθημα, ευερεθιστότητα και κακή συγκέντρωση και μπορεί να επηρεάσει έως και το 30% των γυναικών.
  • Το PMDD, με παρόμοια αλλά πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, 5-8%.
  • Η περιγεννητική κατάθλιψη 10-20%.

Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορμονοθεραπεία, αντικαταθλιπτικά ή συνεδρίες με ψυχολόγο.

Η ειδική σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας Πόλα Μπριγκς ελπίζει ότι η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Medicine, θα ευαισθητοποιήσει το κοινό και ειδικά τις μαίες ώστε οι γυναίκες να τύχουν της κατάλληλης υποστήριξης.

«Η PMDD που έχουν μερικές γυναίκες δεν έχει ίσως ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη όσο θα έπρεπε», δήλωσε η Δρ. Μπριγκς.

«Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία - αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτών των γυναικών για να μειωθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Και νομίζω ότι η αυτοκτονία είναι ένας κίνδυνος», υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ