ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του Προέδρου Ερντογάν στην Κολωνία

Διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του Προέδρου Ερντογάν στην Κολωνία
Υποστηρικτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεμίζει μία τουρκική σημαία σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην Κολωνία της Γερμανίας, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 REUTERS/Vincent Kessler

Πολλές δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κολωνία, σε μία χρονική συγκυρία όπου ο Τούρκος πρόεδροςδέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις εκκαθαρίσεις στην χώρα του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας, γνωστοποίησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η τοπική αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι συμμετείχαν 40.000 άνθρωποι. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους ανέμεναν έως και 50.000.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες, ενώ κάποιοι πανό με το σύνθημα «Ερντογάν, ο μαχητής των ελευθεριών». Αντηχούσε επίσης το σύνθημα «θρίαμβος της ανεξαρτησίας».

Όπως μετέδωσαν γερμανιά μέσα, στην αρχή της συγκέντρωσης ένας ομιλητής φώναξε στο πλήθος «εμείς είμαστε η Γερμανία» και ο κόσμος απάντησε «ο Θεός είναι μεγάλος».

Μικρή έκτασης επεισόδια

Cologne Sophia 2016 07 31T134814Z 1111850371 LR1EC7V12C44Q RTRMADP 3 TURKEY SECURITY GERMANY PROTEST

Αστυνομικές δυνάμεις στέκονται μπροστά από διαδηλωτές που πραγματοποιούν αντιτουρκική αντιδιαδήλωση, απέναντι στους υποστηρικτές του Ερντογάν στην Κολωνία, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 - REUTERS/Vincent Kessler

Στην Κολωνία η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 2.700 στελέχη της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, καθώς πολλές μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις ή αντι-διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διαχωρίσουν περίπου 100 εθνικιστές Τούρκους και άλλους τόσους Κούρδους, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Επιπλέον, διέλυσε μια διαδήλωση 250 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης μετά το κάλεσμα μιας τοπικής ισλαμοφοβικής οργάνωσης.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορευτεί στον Ερντογάν να παρέμβει ζωντανά μέσω βιντεοζεύξης και να εκφωνήσει ομιλία.

Εντούτοις, ένα μήνυμα του Τούρκου ηγέτη αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον κόσμο που πήρε μέρος και επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι περισσότερο ισχυρή σήμερα σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου», όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ