Η Γαλλία πυλώνας εξελίξεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Παρίσι φαίνεται να δίνει το «χρίσμα» και των ΗΠΑ στον Μακρόν να τρέξει τις εξελίξεις σε δύο μέτωπα.
Η επίσκεψη του ανώτατου διπλωμάτη των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Παρίσι είναι μία κίνηση που δημόσια έδωσε τις τυπικές ανακοινώσεις για ενδυνάμωση της συνεργασίας Λευκού Οίκου – Μεγάρου Ιλισίων σε όλα τα επίπεδα αλλά στην πραγματικότητα είναι μία κίνηση που δείχνει τον δρόμο για το τι θα ακολουθήσει και με ποιο επίκεντρο θα κινηθεί ο συντονισμός σε δύο ανοιχτά παγκόσμια μέτωπα, αυτό στη Μέση Ανατολή και φυσικά το ουκρανικό.
Διπλωματικές σχέσεις
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άγγιξαν ιστορικό χαμηλό με την Ουάσιγκτον να παρακάμπτει απροκάλυπτα το Παρίσι να ακυρώνει ένα τεράστιο πολεμικό συμβόλαιο με την Αυστραλία και να φέρνει σημαντικούς τριγμούς στις σχέσεις των δύο δυνάμεων. Ο Τζο Μπάιντεν είχε επιχειρήσει μιλώντας δίπλα στον Ρίσι Σούνακ από ναύσταθμο της Αυστραλίας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως τα αμερικανικά πυρινοκίνητα υποβρύχια που θα παραλάβει η Αυστραλία είναι πιο απαραίτητα στην περιοχή για τον έλεγχο της Κίνας στη Βόρεια Σινική θάλασσα αλλά ο Μακρόν δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να κάνει πίσω εκφράζοντας δημόσια την δυσαρέσκειά του.
Από εκείνο το σημείο και μετά απαιτήθηκε ο Τζο Μπάιντεν να διαθέσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του χρόνου του στην διάσκεψη των G20 προκειμένου να αμβλύνει τις διαφορές και πάλι όμως το Παρίσι εμφανιζόταν επιφυλακτικό προς την Ουάσιγκτον. Η εισβολή στην Ουκρανία και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο Μακρόν αρχικά επιχείρησε να μεταπείσει και στη συνέχεια να πλήξει τη Μόσχα έφεραν τις δύο χώρες ξανά κοντά. Η Ουάσιγκτον επίσημα και ανοιχτά έχει αποδώσει στον Μακρόν όλα τα εύσημα που του αναλογούν για τις κινήσεις του και κυρίως δεν έχουν σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο στον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να χαράξει μία κοινή στρατηγική ενάντια στην Ρωσία με επίκεντρο την Ευρώπη.
Και στο θέμα της Μέσης Ανατολής όμως οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν στενότατη επικοινωνία με το γραφείο του Γάλλου Προέδρου. Οι κινήσεις της Τεχεράνης αλλά κυρίως αυτές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο δημιουργούν εύλογες ανησυχίες κι αν κάποιος γνωρίζει την συγκεκριμένη περιοχή καλά αυτός είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γαλλίας. Μέχρι πρόσφατα κάθε επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στη Βηρυτό είναι ιστορικό γεγονός και ο Μακρόν έχει κάνει αυτό το ταξίδι ήδη δύο φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σχέδιο δράσης με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία
Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Παρίσι εκτός από τα τυπικά περιείχε σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου και ένα σχέδιο δράσης στο οποίο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Γαλλία φαίνεται να έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Ο Μπάιντεν ζυγίζοντας καθημερινά την κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται να έχει πειστεί πως ο Μακρόν είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος και κυρίως ο πιο σταθερά ισχυρός εντός της Ευρώπης και δεν διστάζει να βγάλει από την εξίσωση τον παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο Σούνακ… Ο Μακρόν από την πλευρά του φέρεται να έχει δώσει εγγυήσεις στις ΗΠΑ για τρία θέματα: δεν θα αφήσει την αμερικανική πολεμική βιομηχανία εκτός των συμβολαίων των χωρών της Ένωσης που πολλπλασιάζονται παράλληλα με τις παγκόσμιες κρίσεις και τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα μείνει απλώς θεατής στα όσα σκοπεύουν οι ΗΠΑ να κάνουν το επόμενο διάστημα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κυρίως δεν θα είναι απέναντι στον Λευκό Οίκο σε προτάσεις για διπλωαμτική επίλυση και των δύο ζητημάτων αποτελώντας τον κύριο μοχλό πίεσης προς το Κίεβο αλλά και το Τελ Αβίβ εάν απαιτηθεί.
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του μοιάζει σήμερα να χαίρει στο εξωτερικό της αναγνώρισης που σε καμία περίπτωση δεν έχει εντός των τειχών κι αυτό του είναι αρκετό. Πηγές από τα Ιλίσια τονίζουν πως ο Μακρόν ζήτησε και πήρε άμεσο «ναι» από τον Μπλίνκεν πως θα έχει την αμέριστη αμερικανική συνδρομή στα πολλά ανοιχτά και κυρίως πολύ κοστοβόρα πλάνα ασφαλείας που απαιτούνται για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχουν τεθεί και οι βάσεις για μία νέα αμυντική και ενεργειακή συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ που θα καταστήσουν το Παρίσι κέντρο εξελίξεων στην Ευρώπη.