ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν τους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Συνέλαβαν τους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο του Ερντογάν
REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Έντεκα άνδρες των ειδικών δυνάμεων συνέλαβε η τουρκική στρατονομία με την κατηγορία της συμμετοχής στην επιχείρηση σύλληψης του Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνοντας ότι οι Αρχές της χώρας πιστεύουν ότι οι έντεκα καταδρομείς συμμετείχαν στην επιχείρηση που έγινε κατά του ξενοδοχείου όπου παραθέριζε ο Ερντογάν στην Μαρμαρίδα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να διαφύγει από το ξενοδοχείο λίγο πριν εκδηλωθεί η επίθεση από τους πραξικοπηματίες.

Τους έντεκα καταδρομείς εντόπισαν και συνέλαβαν ειδικές δυνάμεις της τουρκικής στρατονομίας με την υποστήριξη ελικοπτέρων, αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετά από αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ αν δεν λυθεί η βίζα

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου, αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ