ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ταϊβάν: «Μάχη» για τον απεγκλωβισμό πολιτών - Εννέα νεκροί, πάνω από 700 τραυματίες

Σεισμός στην Ταϊβάν: «Μάχη» για τον απεγκλωβισμό πολιτών - Εννέα νεκροί, πάνω από 700 τραυματίες

Κτήριο στην Ταϊβάν έχει καταρρεύσει από τον σεισμό

National Fire Agency via AP

«Μάχη» για τον απεγκλωβισμό κατοίκων κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, δίνουν τα συνεργεία διάσωσης, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε εννέα και τους τραυματίες σε 736

Οι Αρχές προειδοποιούν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο λόγω των ραγδαίων ρυθμών με τους οποίους αυξάνονται οι τραυματίες, αλλά και λόγω της ισχύος του φαινομένου.

Δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μερικές εκ των οποίων έχουν καταρρεύσει και είναι πολύ δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν εκεί.

Αρκετοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε κτήρια, με όσα δεν κατέρρευσαν την στιγμή του σεισμού να κινδυνεύουν με κατάρρευση στους μετασεισμούς που ακολουθούν.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών στη νήσο, με τους φόβους για τσουνάμι να αυξάνονται κάθε ώρα που περνά.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν την στιγμή της κατάρρευσης των κτηρίων, κατολισθήσεις, αλλά και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να απεγκλωβιστούν από κτήρια που έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση.

Ένα ακόμη βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει το νερό της πισίνας σε έναν ουρανοξύστη να κυλά την στιγμή του σεισμού.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των Αρχών είναι το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία ήταν το επίκεντρο του σεισμού διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της Ταϊβάν.

Φόβοι για μεγάλο τσουνάμι

Στο μεταξύ έχουν εκδοθεί έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτήρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην περιοχή Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δυο κτήρια κατέρρευσαν (...) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι» δήλωσε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν.

Taiwan, seismos, Taiban

Προσπάθεια απεγκλωβισμού από κτήριο που έγειρε από τον σεισμό στην Ταϊβάν

TVBS via AP

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα.

Οι Αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι τριών και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. Παράλληλα, η ιαπωνική σεισμολογική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον σεισμό, κάνοντας λόγο για δόνηση 7,7 βαθμών (από 7,5).

Taiwan Earthquake, seismos, taiban

Κτήρια έχουν καταρρεύσει από τον σεισμό

TVBS via AP

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε επίσης έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και —πολύ περισσότερο— σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι, τουλάχιστον 25, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου.

Taiwan Earthquake, Taiban, seismos

Προσπάθειες απεγκλωβισμού των κατοίκων στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό

TVBS via AP

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (...) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ