ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανοίγει το πέρασμα του Ερέζ και το λιμάνι του Ασντότ για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Ισραήλ: Ανοίγει το πέρασμα του Ερέζ και το λιμάνι του Ασντότ για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Το πέρασμα του Ερέζ

AP Photo/Adel Hana

Πράσινο φως για το άνοιγμα δύο νέων ανθρωπιστικών οδών προς τη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στην περιοχή έδωσε το Ισραήλ. 

Μάλιστα το πέρασμα Ερέζ στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα ανοίξει προσωρινά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ενώ και το λιμάνι Ασντότ θα ανοίξει επίσης για ανθρωπιστικές παραδόσεις.

Περισσότερη βοήθεια από την Ιορδανία θα επιτραπεί να εισέλθει μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ.

Η κίνηση να ανοίξει το βόρειο συνοριακό πέρασμα του Ισραήλ με τη Γάζα στο Ερέζ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο ότι "«δεν θα υπάρξει πλέον καμία επαφή μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας».

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες μετά τη συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για πρώτη φορά μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη βλάβη των αμάχων και την ανθρωπιστική δυστυχία, αν θέλει να διατηρήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η επαναλειτουργία των διαδρόμων ζητήθηκε συγκεκριμένα από τον Αμερικανό πρόεδρο στο τηλεφώνημα.

Ουσιαστικά έδωσε τελεσίγραφο στην ισραηλινή κυβέρνηση - να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της βλάβης των πολιτών και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαφορετικά η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Γάζα θα αλλάξει.

Αυτή ήταν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ - η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επιχείρησε να αξιοποιήσει την αμερικανική βοήθεια προκειμένου να επηρεάσει τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα.

Επτά άτομα που εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση επισιτιστικής βοήθειας World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα τη Δευτέρα.

Η αυτοκινητοπομπή της WCK στην οποία επέβαιναν χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καθώς ταξίδευε νότια κατά μήκος της καθορισμένης από το Ισραήλ παράκτιας διαδρομής βοήθειας, αμέσως μετά την εκφόρτωση περισσότερων από 100 τόνων τροφίμων από μια φορτηγίδα σε μια αποθήκη στην Deir al-Balah.

Τα οχήματα απείχαν περίπου 2,5 χιλιόμετρα μεταξύ τους και τα τρία χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής εάν δεν δει αλλαγές από το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ