ΚΟΣΜΟΣ

Boeing: Πλήρωσε 160 εκατ. δολάρια στην Alaska Air μετά την έκρηξη στον αέρα

Boeing: Πλήρωσε 160 εκατ. δολάρια στην Alaska Air μετά την έκρηξη στον αέρα

To αεροπλάνο της Alaska Airlines

NTSB via AP

Ακριβά πληρώνει η Boeing τα κατασκευαστικά λάθη στα αεροπλάνα της καθώς η εταιρία κατέβαλε 160 εκατ. δολάρια στην Alaska Air για να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχει υποστεί μέχρι στιγμής μετά από μια δραματική έκρηξη στον αέρα τον Ιανουάριο.

Η Alaska δήλωσε ότι τα χρήματα θα καλύψουν τα κέρδη που χάθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και ότι αναμένει περαιτέρω πληρωμές τους επόμενους μήνες.

Οι ρυθμιστικές αρχές καθήλωσαν προσωρινά σχεδόν 200 Boeing 737 Max 9 μετά την πτώση ενός πώματος πόρτας από αεροπλάνο της Alaska Air λίγο μετά την απογείωση.

Δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί ορισμένους από τους επιβάτες της πτήσης της Alaska επέκρινε την κίνηση αυτή.

«Προφανώς, η Boeing θεωρεί πιο επείγον και σημαντικό να πληρώσει εκείνους των οποίων τα εταιρικά κέρδη διακυβεύτηκαν, αλλά όχι εκείνους των οποίων οι ζωές διακυβεύτηκαν και παραλίγο να χαθούν», δήλωσε ο δικηγόρος Ντάνιελ Λόρενς.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα καθυστερήσεις στην παράδοση, καθώς η Boeing επιβραδύνει την παραγωγή νέων αεροσκαφών για να προσπαθήσει να επιλύσει προβλήματα κατασκευής και ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο, η Alaska προειδοποίησε για πλήγμα περίπου 150 εκατ. δολαρίων. «Παρόλο που είχαμε κάποια απομάκρυνση βιβλίων μετά το ατύχημα και την καθήλωση των 737-9 MAX, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος τερμάτισαν πάνω από τις αρχικές μας προσδοκίες πριν από την καθήλωση», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η Boeing δεν σχολίασε, αλλά προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι αναμένεται να δαπανήσει τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια περισσότερα από τα αναμενόμενα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Η εταιρεία βρίσκεται σε κρίση μετά το έκτακτο περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι επιβάτες της πτήσης της Alaska Airlines από το Πόρτλαντ του Όρεγκον με προορισμό την Καλιφόρνια γλίτωσαν παρά τρίχα από σοβαρό τραυματισμό.

Σύμφωνα με την αρχική έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ τέσσερις βίδες που προορίζονταν για την ασφαλή στερέωση της πόρτας στο αεροσκάφος δεν είχαν τοποθετηθεί.

Η Boeing βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ποινική έρευνα για το ίδιο το περιστατικό, καθώς και με νομικές αγωγές από επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ