ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πλημμύρισαν πάνω από 10.000 σπίτια - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Ρωσία: Πλημμύρισαν πάνω από 10.000 σπίτια - Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους
Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Τις εστίες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χιλιάδες Ρώσοι καθώς πάνω από 10.400 σπίτια πλημμύρισαν σε όλη τη χώρα καθώς το λιώσιμο των πάγων είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης και να καταγραφούν επίπεδα υδάτων ρεκόρ στα Ουράλια.

Το ύψος των υδάτων στον ποταμό Ουράλη, που πηγάζει από τα Ουράλια και εκβάλλει στην Κασπία, ανέβηκε αρκετά μέτρα μέσα σε μερικές μόλις ώρες καθώς λιώνουν οι πάγοι, με αποτέλεσμα να σπάσει φράγμα στην πόλη Ορσκ, σε απόσταση 1.800 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρθηκαν επίσης σε όλη τη Σιβηρία, τον Βόλγα και κεντρικές περιοχές της Ρωσίας.

Ο δήμαρχος του Ορσκ, Βασίλι Κοζουπίτσα, ανέφερε ότι ένας δεύτερος ποταμός στην πόλη, ο Γελσάνκα, είχε επίσης σπάσει τις όχθες του.

Περισσότεροι από 6.100 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πόλη των 230.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δεκαπέντε από τα 40 σχολεία του πλημμύρισαν.

Πλάνα που δημοσίευσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδειχναν ανθρώπους να περνούν μέσα από νερά που έφταναν μέχρι το λαιμό, να διασώζουν εγκλωβισμένα σκυλιά και να ταξιδεύουν σε πλημμυρισμένους δρόμους με βάρκες και κανό.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι έξι ενήλικες και τρία παιδιά είχαν νοσηλευτεί στο Ορσκ, αλλά η κατάστασή τους δεν ήταν απειλητική για τη ζωή τους.

Ακόμη τα νερά του ποταμού Σαμάρα στην πόλη Μπουζουλούκ, δυτικότερα στην περιοχή Όρενμπουργκ, ανεβαίνουν γρήγορα.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Όρενμπουργκ, Ντένις Πάσλερ, δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες που έπληξαν την περιοχή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών Αλεξάντερ Κουρένκοφ να μεταβεί αεροπορικώς στην περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τους κυβερνήτες των περιοχών, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Στο Καζακστάν, ο πρόεδρος Κασίμ Γιομαρτυ Τοκάγιεφ δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας του όσον αφορά την κλίμακα και τον αντίκτυπο εδώ και 80 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ