ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι τυχεροί Ευρωπαίοι που θα δουν την ολική ηλιακή έκλειψη

Ποιοι είναι οι τυχεροί Ευρωπαίοι που θα δουν την ολική ηλιακή έκλειψη

Για την ολική ηλιακή έκλειψη  ετοιμάζεται το Μεξικό μαζί με άλλες χώρες της Βόρειας Αμερικής

AP Photo/Fernando Llano

Οι κάτοικοι της Βορείου Αμερικής μπορεί να είναι εκείνοι που θα απολαύσουν το θέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου που λαμβάνει χώρα σήμερα (8/4) ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι τυχεροί Ευρωπαίοι οι οποίοι θα καταφέρουν να πάρουν μία μικρή γεύση του φαινομένου.   

Τμήματα της Βόρειας Αμερικής θα πέσουν στο σκοτάδι όταν θα σημειωθεί ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα (8/4).

Αν ο καιρός το επιτρέψει, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κατά μήκος ενός στενού τμήματος από τις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού έως τον ανατολικό Καναδά μπορούν να κοιτάξουν προς τον ουρανό και να δουν τη μέρα να μετατρέπεται σε λυκόφως όταν η Σελήνη σβήνει τον Ήλιο.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα δουν πλήρη έκλειψη αυτή τη φορά ούτε άλλη τέτοια έκλειψη μέχρι το 2026. Ωστόσο, για όσους ζουν στην Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μερική έκλειψη μπορεί να είναι ορατή το βράδυ της Δευτέρας, αν ο καιρός παραμείνει καθαρός.

Ειδικοί τονίζουν ότι για όσους στη Βόρεια Αμερική έχουν την τύχη να δουν την έκλειψη, τα ειδικά γυαλιά είναι απαραίτητα για να αποφύγουν βλάβες στα μάτια. Η μόνη στιγμή που είναι ασφαλές να ξεφορτωθούν τα προστατευτικά γυαλιά είναι κατά τη διάρκεια της ολικότητας, ή τα λίγα λεπτά πλήρους σκοταδιού.

Μερική έκλειψη στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο

H έκλειψη θα είναι ορατή λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα σε τμήματα των δύο χωρών τη Δευτέρα (8/4).

Θα είναι ορατή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο πιο δυτικά πάει κανείς, με τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας να αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια θέασης.

Όσοι ζουν στις πόλεις Κορκ, Λίμερικ, Γκάλγουεϊ και Δουβλίνο στην Ιρλανδία και κοντά σε αυτές, καθώς και στο Μπέλφαστ, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Ινβερνές της Γλασκώβης και το Εδιμβούργο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν πιθανώς κάποια ορατότητα από ψηλότερα σημεία και με καθαρό ουρανό.

Για τους Ευρωπαίους, η μερική έκλειψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 8.52 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης και να τελειώσει στις 9.51 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ