ΚΟΣΜΟΣ

Για 11η μέρα μαίνεται η φωτιά στην Καλιφόρνια

Για 11η μέρα μαίνεται η φωτιά στην Καλιφόρνια
REUTERS/Michael Fiala

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες για 11η ημέρα, στην περιοχή κοντά στην ακτή Μπιγκ Σερ της Καλιφόρνιας, ανυπομονώντας για μια βελτίωση των καιρικών συνθηκών, η οποία θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς.

Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται κυρίως σε απρόσιτες περιοχές και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη και την ξηρασία εμποδίζει τις προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που ξέσπασε την 22α Ιουλίου.

Έως σήμερα οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτη περισσότερα από 161.900 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και δάσους εντός του Εθνικού Δρυμού Λος Πάντρες και στα περίχωρα του.

Περίπου 5.300 πυροσβέστες κατάφεραν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς εξάπλωσης της πυρκαγιάς τις τελευταίες δύο ημέρες, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο παρά μόνο στο 20% της.

640x640 3

REUTERS/Noah Berger

Αναμένουμε ότι «θα καταφέρουμε να ελέγξουμε περαιτέρω την πυρκαγιά καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειες» δήλωσε η Τόνι Ντέιβις, εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Δασοπροστασίας της Καλιφόρνιας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η θερμοκρασία αναμένεται να καταγράψει μικρή πτώση, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, παρά το γεγονός ότι μεγάλες εστίες μαίνονται σε περιοχές που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες.

Οι φλόγες έχουν καταστρέψει σχεδόν 60 κατοικίες και 11 βοηθητικά κτίσματα. Τουλάχιστον άλλα 5 κτίσματα καταστράφηκαν και 2.000 δομές απειλούνται, ενώ περίπου 350 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ