ΚΟΣΜΟΣ

Η επιταχυνόμενη γήρανση συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου στους νεότερους ενήλικες

Η επιταχυνόμενη γήρανση συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου στους νεότερους ενήλικες

Φωτογραφία αρχείου

AΠΕ- ΜΠΕ

Οι ερευνητές που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται όλο και συχνότερα στους νεότερους ενήλικες λένε ότι βρήκαν ένα ενδιαφέρον στοιχείο: μια σύνδεση με την επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση.

Η γήρανση είναι ο κύριος κίνδυνος για πολλούς τύπους καρκίνου, που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνετε τόσο πιο πιθανό είναι να διαγνωστείτε. Και όλο και περισσότερο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η ηλικία είναι κάτι περισσότερο από τον αριθμό των κεριών σε μια τούρτα γενεθλίων. Είναι επίσης η φθορά στο σώμα, που προκαλείται από τον τρόπο ζωής, το άγχος και τη γενετική, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως βιολογική ηλικία ενός ατόμου, αναφέρει δημοσίευμα του CNNi.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια της γήρανσης. Ωστόσο, εμφανίζεται πραγματικά σε έναν νεότερο πληθυσμό. Επομένως, το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καλά ανεπτυγμένη έννοια της βιολογικής γήρανσης για να την εφαρμόσουμε στη νεότερη γενιά είναι μια πραγματικά ανέγγιχτη περιοχή», δήλωσε η Δρ Γιν Κάο, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο.

Παράγοντες βιολογικής γήρανσης

Η Κάο και η ομάδα της εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 148.724 ατόμων ηλικίας 37 έως 54 ετών που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο μητρώο δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank.

Εντόπισαν εννέα δείκτες με βάση το αίμα που έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τη βιολογική ηλικία:

αλβουμίνη: μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ που μειώνεται με την ηλικία

κρεατινίνη: ένα άχρηστο προϊόν στο αίμα που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού, ένα μέτρο της νεφρικής λειτουργίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με καλύτερη μακροζωία.

γλυκόζη: Με την ηλικία, το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα.

c-αντιδρώσα πρωτεΐνη: παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή. Τα σχετικά υψηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν σε ταχύτερη γήρανση

ποσοστό λεμφοκυττάρων: Η συγκέντρωση αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

μέσος όγκος κυττάρων: ένα μέτρο του μέσου μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο αυξάνεται με την ηλικία

Πλάτος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων: η διαφορά μεταξύ του μεγέθους των μικρότερων και μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου, η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία

αλκαλική φωσφατάση: ένα ένζυμο που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και τα οστά που τείνει να αυξάνεται με την ηλικία

Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων: Οι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων στο υψηλό όριο του φυσιολογικού εύρους στο αίμα μπορεί να αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη γήρανση.

Αυτές οι εννέα τιμές στη συνέχεια συνδέθηκαν σε έναν αλγόριθμο που ονομάζεται PhenoAge που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας κάθε ατόμου. Οι ερευνητές προσδιόρισαν την επιταχυνόμενη γήρανση συγκρίνοντας τις βιολογικές ηλικίες των ανθρώπων με τις χρονολογικές τους ηλικίες.

Στη συνέχεια έλεγξαν τα μητρώα καρκίνου για να δουν πόσοι στην ομάδα είχαν διαγνωστεί με πρώιμους καρκίνους, τους οποίους οι ερευνητές όρισαν ως καρκίνους που εμφανίζονταν πριν από την ηλικία των 55 ετών. Υπήρχαν σχεδόν 3.200 τέτοιοι καρκίνοι που διαγνώστηκαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1965 ή αργότερα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γήρανση από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954.

Τι θα μπορούσε να μας πει η ταχύτερη γήρανση για τον κίνδυνο καρκίνου

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα για παράγοντες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Οι ισχυρότερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν με τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου, του εντέρου και της μήτρας.

Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν το μικρότερο ποσοστό ταχύτερης γήρανσης στο δείγμα της βιοτράπεζας, εκείνοι που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του πνεύμονα, περισσότερο από 60% υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικού όγκου και περισσότερο από 80% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Η Δρ Αν Μπλέις, η οποία μελετά τον αντίκτυπο της βιολογικής γήρανσης στους επιζώντες του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συναρπαστικά επειδή θα μπορούσαν να υποδείξουν έναν καλύτερο τρόπο για να βρεθούν άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο όταν είναι νέοι. Αυτήν τη στιγμή, οι νεαροί ενήλικες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό ή άλλο παράγοντα κινδύνου δεν ελέγχονται τακτικά για τα περισσότερα είδη καρκίνου.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους καρκίνους, ειδικά καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα και καρκίνους του μαστού, σε νεότερα άτομα. Και αν είχαμε έναν τρόπο να εντοπίσουμε ποιος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για αυτούς, τότε πραγματικά, μπορείτε να φανταστείτε ότι θα συνιστούσαμε τον προληπτικό έλεγχο σε διαφορετική στιγμή», δήλωσε η Μπλαες, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Αιματολογίας και Ογκολογίας στο UM Medical School. Δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν μπορείτε να βρείτε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επειδή τα κύτταρά τους γερνούν πιο γρήγορα, μπορείτε επίσης να στοχεύσετε παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής: πράγματα όπως η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος.

Accelerated aging linked to cancer risk in younger adults, research shows By Brenda Goodman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ