ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνες συνέπειες αν γίνει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα βλέπουν Μακρόν, αλ Σίσι και Αμπντάλα

Επικίνδυνες συνέπειες αν γίνει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα βλέπουν Μακρόν, αλ Σίσι και Αμπντάλα

Συντρίμμια η Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας

AP Photo/Fatima Shbair

Για επικίνδυνες συνέπειες προειδοποιούν το Ισραήλ οι  ηγέτες της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιορδανίας αν προχωρήσει σε μια επίθεση κατά της νότιας πόλης Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Είπαν από κοινού ότι «θα έφερνε μόνο περισσότερο θάνατο και πόνο» και «θα απειλούσε την περιφερειακή κλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει πλέον οριστεί ημερομηνία για την επίθεση, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Σήμερα έλαβα μια λεπτομερή έκθεση για τις συνομιλίες στο Κάιρο, εργαζόμαστε συνεχώς για την επίτευξη των στόχων μας, πρώτα και κύρια την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την επίτευξη μιας πλήρους νίκης επί της Χαμάς», δήλωσε τη Δευτέρα (8/4) ο Νετανιάχου.

«Αυτή η νίκη απαιτεί την είσοδο στη Ράφα και την εξάλειψη των τρομοκρατικών ταγμάτων εκεί. Αυτό θα συμβεί - υπάρχει μια ημερομηνία», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πρότεινε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία σχετικά με τους ομήρους, έξι μήνες μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Τα σχόλιά του έγιναν ενώ οι συνομιλίες για την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονταν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο.

Παρών στις συζητήσεις είναι ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Η παρουσία του υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ - τον κύριο σύμμαχο του Ισραήλ - για μια συμφωνία.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι ισραηλινές προτάσεις δεν είχαν ικανοποιήσει τα αιτήματα της Χαμάς, αλλά η ομάδα δήλωσε ότι θα εξεταστούν ωστόσο.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κατοχής του Ισραήλ και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τίποτα νέο στις συνομιλίες του Καΐρου», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόοδος».

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανέφερε «ρεκόρ εισροής φορτηγών με βοήθεια στη Γάζα, συνολικού αριθμού 419».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ