ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μεταβίβασαν στην Ουκρανία κατασχεμένα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά

ΗΠΑ: Μεταβίβασαν στην Ουκρανία κατασχεμένα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά

Φορτίο όπλων και πυρομαχικών που είχε κατασχέσει παλαιότερα το ναυτικό των ΗΠΑ

Mass Communication Specialist Seaman Elisha Smith/U.S. Navy via AP

Όπλα και πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος που είχαν σταλεί αρχικά από το Ιράν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης αλλά κατασχέθηκαν από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της μεταβιβάστηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (9/4) ο αμερικανικός στρατός.

Αυτή η παράδοση οπλισμού αναμένεται να βοηθήσει το Κίεβο, που έχει μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών στον πόλεμό του απέναντι στη Ρωσία, αλλά δεν επιλύει το έλλειμμα βαρέος οπλισμού (βλήματα, πύραυλοι) του ουκρανικού στρατού, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

Η αποστολή αυτή, που έγινε στις 4 Απριλίου, περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 επιθετικά τουφέκια AK-47, μυδραλιοβόλα, τουφέκια ακριβείας, εκτοξευτήρες ρουκετών και περισσότερα από 500.000 φυσίγγια τουφεκιών, διευκρίνισε η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom) σε μια ανακοίνωση στο X (πρώην Twitter).

«Αυτά αποτελούν αρκετό εξοπλισμό προκειμένου να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία με τουφέκια μικρού διαμετρήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα φορτία όπλων είχαν «μεταφερθεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στους Χούθι της Υεμένης κατά παράβαση» ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, προσθέτει η Centcom.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σκάφη από τον Μάιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2023, διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός, που υπόσχεται να «κάνει τα πάντα προκειμένου να εκθέσει και να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν».

Τον Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ουκρανία: επρόκειτο για 1,1 εκατ. φυσίγγια που είχαν κατασχεθεί ανάμεσα στο Ιράν και τους Χούθι.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από το περασμένο φθινόπωρο θέτουν στο στόχαστρο τη θαλάσσια κυκλοφορία στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, αποσταθεροποιώντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Προχθές, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο αν η αναμενόμενη αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων παραμείνει μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο, την ώρα που η Ρωσία αυξάνει την πίεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το αμερικανικό πρόγραμμα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 60 δισ. δολαρίων, είναι μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο από πέρυσι λόγω της εναντίωσης Ρεπουμπλικανών κοινοβουλευτικών καθώς οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προβάλλουν στον ορίζοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ