ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων

Τουρκικά παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων
REUTERS/Giorgos Moutafis

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό αν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τον Οκτώβριο.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η απάντηση στην προειδοποίηση του Τσαβούσογλου ήρθε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μία μέρα μετά, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν στην άρση της υποχρέωσης θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Άμεση ήταν και η απάντηση της εκπροσώπου της ΕΕ Μίνα Αντρέεβα η οποία απαντώντας στον Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «Εάν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση των θεωρήσεων, τα ορόσημα πρέπει να επιτευχθούν».

Παράλληλα, η κ. Αντρέεβα απάντησε ότι δεν συμμερίζεται τις ερμηνείες για τη δήλωση Γιούνκερ σχετικά με το κατά πόσο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας «κρέμεται από μια κλωστή» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόταν στις «από την αρχή γνωστές δυσκολίες στην εφαρμογή της».

Ενημέρωσε επίσης ότι η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι και επίτροπος εσωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τηλεφωνικές επαφές για το θέμα με τους Τσαβούσογλου και Τσελίκ αντίστοιχα, αλλά δεν προβλέπεται προς το παρόν, επίσκεψη κοινοτικού αξιωματούχου στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα πάντως έχει ακόμη να εκπληρώσει πέντε προαπαιτούμενα προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας.

Σημαντικότερη η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας η οποία θεωρείται δύσκολο να αναθεωρηθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ