ΚΟΣΜΟΣ

Δριμεία κριτική κατά του Τραμπ για τις φραστικές επιθέσεις του κατά των μουσουλμάνων

Δριμεία κριτική κατά του Τραμπ για τις φραστικές επιθέσεις του κατά των μουσουλμάνων
REUTERS/ ERIC THAYER

Θύελλα επικρίσεων δέχεται ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόνταλντ Τραμπ, μετά τις φραστικές επιθέσεις του στους μουσουλμάνους γονείς του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ.

Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά των γονιών του στρατιώτη Κιζιρ και Γαζάλα Χαν,έχει προκαλέσει σκληρή κριτική ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά του υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Κιζιρ Χαν ήταν ομιλητής στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μίλησε για τη θυσία του γιου του και άσκησε κριτική στον Τραμπ για την εξαγγελία του σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι δέχθηκε την "μοχθηρή" -όπως την αποκέλεσε- επίθεση της οικογένειας Χαν, ενώ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η σύζυγος του Χαν παρέμεινε σιωπηλή, κατά την ομιλία που εκείνος απηύθυνε στο συνέδριο.

Ο Τζον ΜακΚέιν, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2008 και σήμερα πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις στη Γερουσία, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία άσκησε δριμεία κριτική στα σχόλια του Τραμπ. «Τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της οικογένειας ενός πεσόντα στρατιώτη. Υπονόησε ότι στους ομοίους του γιου τους δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ και φυσικά ούτε λόγος για το στρατό. Δεν μπορώ να εκφράσω απόλυτα πόσο διαφωνώ με τις δηλώσεις του Τραμπ. Ελπίζω οι Αμερικανοί να κατανοούν ότι τα σχόλιά του δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των μελών του», ανέφερε.

«Παρά το γεγονός ότι το κόμμα μας τον εξέλεξε ως προεδρικό υποψήφιο, η προεδρική υποψηφιότητά του δε του δίνει την άδεια να συκοφαντεί ακόμα κι αυτούς που δεν είναι οι καλύτεροι, μεταξύ μας», προσέθεσε ο ΜακΚέιν, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος πολέμου για πέντε χρόνια στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Σε μια έμμεση μομφή κατά των σχολίων του Τραμπ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε τη Δευτέρα ότι «κανένας δεν έχει δώσει περισσότερα για την ελευθερία και την ασφάλειά μας από τις οικογένειες αυτές», οι οποίες «αντιπροσωπεύουν το καλύτερο πρόσωπο της χώρας μας».

Παρά τις επικρίσεις που δέχεται, ο υποψήφιος αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της στάσης του, όντας ιδιαίτερα προκλητικός.

«Αυτή η ιστορία δεν αφορά τον κ. Χαν, ο οποίος εμφανίζεται παντού και δίνει συνεντεύξεις, αλλά τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία και τις ΗΠΑ. Ξυπνήστε!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ δήλωσε ακόμα:

«Ο κ. Χαν, ο οποίος δεν με γνωρίζει, μου επιτέθηκε άγρια από το συνέδριο των Δημοκρατικών και τώρα εμφανίζεται παντού στην τηλεόραση και κάνει το ίδιο. Ωραία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ