ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται ο αυστριακός καγκελάριος

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται ο αυστριακός καγκελάριος
REUTERS/ LAZSLO BALOGH

Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν τάχθηκε υπέρ της τήρησης μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας πως οι απειλές οπαδών του Ερντογάν «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν».

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Osterreich ο Κερν σημείωσε πως βλέπει με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Tούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, σε περίπτωση που δεν γίνει απελευθέρωση της βίζας για τους Tούρκους πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», τόνισε ο Κερν και προσέθεσε πως «χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο». «Χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση», σημείωσε ο Aυστριακός καγκελάριος και απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.

«Ακριβώς ο σεβασμός από την Αυστρία των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία», τόνισε ο Κερν, προσθέτοντας πως η δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής με τη θρησκεία, είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και «απολύτως απαράδεκτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος απορρίπτει το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου».

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ