ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έφοδοι σε στρατιωτικό νοσοκομείο – συλλήψεις γιατρών

Τουρκία: Έφοδοι σε στρατιωτικό νοσοκομείο – συλλήψεις γιατρών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Kenan Gurbuz

Οι τουρκικές Αρχές, μετά από εντόλή της κυβέρνησης, έκαναν έφοδο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γκιουλχανέ -το μεγαλύτερο από τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας- προκειμένου να συλλάβουν πρόσωπα που σχετίζονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για εκατό μέλη του προσωπικού –ανάμεσά του και γιατροί- στο πλαίσιο της συνέχειας των εκκαθαρίσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο τομέας της υγείας έμοιαζε να έχει εξαιρεθεί από αυτό το κυνήγι εναντίον των "γκιουλενιστών" που οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 συλλήψεις. Όμως με πρόσφατο διάταγμα, η εποπτεία τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας.

Τούρκος αξιωματούχος -που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του σε τουρκικό δίκτυο- δήλωσε πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί εναντίον 98 μελών του προσωπικού του νοσοκομείου -ανάμεσά τους και στρατιωτικών γιατρών. Ο σταθμός NTV έκανε λόγο για 100 πρόσωπα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου θεωρείται ύποπτο ότι επέτρεψε την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ