ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές

Ραχόι: Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές
REUTERS/Susana Vera

Τα πυρά του κατά του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) ρίχνει ο Μαριάνο Ραχόι αναφέροντας πως η Ισπανία πιθανόν οδεύει προς νέα εκλογική αναμέτρηση καθώς οι σοσιαλιστές εμποδίζουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ είχε συνάντηση με τον Ραχόι την Τρίτη, όπου ο πρόεδρος των σοσιαλιστών αρνήθηκε να συμπορευτεί πολιτικά με το Λαϊκό Κόμμα και να προχωρήσει σε συμφωνία που θα επιτρέψει την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης

«Εάν ο κ. Σάντσεθ επιμείνει στο όχι του, τότε πάμε σε νέες εκλογές», ανέφερε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Παρότι κέρδισε και στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ο Ραχόι δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνησή του δεν μπορεί παρά μόνο να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις. Δηλαδή, δεν μπορεί να προωθήσει τη μείωση των δημοσίων δαπανών -την οποία αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ούτε να λάβει μέτρα κατευνασμού των αυτονομιστικών πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Ο Ραχόι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως πρότεινε στον Πέδρο Σάντσεθ να συζητήσουν για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένα για τις θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως ο αρχηγός των σοσιαλιστών επέμεινε στο ότι είτε υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της δεξιάς είτε όχι, «η αριστερά δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δεξιά».

Παράλληλα, και άλλα κόμματα της συντηρητικής παράταξης στην Ισπανία αρνούνται μέχρι τώρα να καταλήξουν σε μια συνεννόηση με τον Ραχόι, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει παρά μόνο 137 βουλευτές επί του συνόλου των 350.

Ο Ραχόι είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος όμως στο μόνο που συμφωνεί να κάνει ως τώρα, είναι να εισηγηθεί στους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να απόσχουν.

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε την υποστήριξη των Πολιτών του Ριβέρα (32 έδρες), αυτό δεν θα αρκούσε για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες).

Αν το «όχι του Σοσιαλιστικού Κόμματος εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης και πάμε σε νέες εκλογές», αυτό θα είναι «παραλογισμός, τρέλα», επέμεινε ο Ραχόι.

Ο Σάντσεθ δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο το κόμμα του να απόσχει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως πρότεινε ο προκάτοχός του και πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλεθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ