ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην κηδεία του ιερέα που σφαγιάστηκε

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην κηδεία του ιερέα που σφαγιάστηκε
REUTERS/Jacky Naegelen

Με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων συνοδεύτηκε η κηδεία του καθολικού ιερέα που σφαγιάστηκε στον καθεδρικό ναό της Ρουέν, από δύο μαχητές του ISIS.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε στο κέντρο του ναού με τη συνοδεία πομπής πολλών ιερέων που φορούσαν λευκά ράσα και μοβ επιτραχήλια, το χρώμα του πένθους. Στην τελετή παραβρέθηκαν και κάποιοι μουσουλμάνοι.

640x640 1

REUTERS/Charly Triballeau

«Ήρθα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου προς τη χριστιανική κοινότητα. Ήταν καθήκον μου. Βρισκόμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά όλοι μαζί» επισήμανε ο Χασάν Χουαΐς, καθηγητής μαθηματικών στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ.

Περίπου 2.000 άνθρωποι στο εσωτερικό του γοτθικού ναού, αλλά και στον περίβολο, αψηφώντας τη βροχή, συμμετείχαν σε αυτήν την επιμνημόσυνη τελετή για τον πατέρα Ζαν Αμέλ, 85 ετών, που δολοφονήθηκε ενώ τελούσε την κυριακάτικη λειτουργία για πέντε πιστούς στον ιερό ναό του.

640x640

REUTERS/Charly Triballeau

Αυτή η δολοφονία, γεμάτη συμβολισμούς, διαπράχθηκε από δύο 19χρονους τζιχαντιστές και την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Προκάλεσε αποτροπιασμό στη Γαλλία μεταξύ των χριστιανών κι ευρύτερα στην κοινή γνώμη της χώρας. Πολλοί μουσουλμάνοι μάλιστα καταδίκασαν αυτήν την βάρβαρη ενέργεια καθώς ο ιερέας ήταν γνωστός στην κοινότητά του για την διεξαγωγή θρησκευτικού διαλόγου με τους μουσουλμάνους της κοινότητας.

640x640 3

REUTERS/Jacky Naegelen

Η αδελφή του ιερέα, Ροζελίν Αμέλ, μοιράστηκε με το εκκλησίασμα πως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Αλγερία ο αδελφός της αρνήθηκε να λάβει βαθμό αξιωματικού προκειμένου να μην δίνει εντολή για δολοφονίες και πως ήταν ο μοναδικός επιζών σε μια ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς στην έρημο. Όπως είπε:

Συχνά αναρωτιόταν: Γιατί εμένα; Σήμερα, Ζαν, αδελφέ μας, αδελφέ σας παίρνεις την απάντησή σου: ο Θεός μας της αγάπης και του ελέους σε επέλεξε για να υπηρετείς τους άλλους.

Τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του καθεδρικού ναού ήταν αυξημένα για την κηδεία, στην οποία παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Είκοσι κλούβες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών είχαν παραταχθεί στην περιοχή και όλα τα πρόσωπα που εισέρχονταν στον ναό υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο.

640x640 6

REUTERS/Jacky Naegelen

Στον περίβολο, σε μια τεράστια οθόνη αναμεταδιδόταν η τελετή.

Ο πατέρας Αμέλ, με καταγωγή από τη βόρεια Γαλλία, δεν θα κηδευτεί στη Ρουέν, αλλά σε μια περιοχή που η οικογένεια δεν θέλησε να αποκαλύψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ